Μετά την Πέμπτη στις 2 Ιανουαρίου με την υπογραφή των συμβολαίων για τον EastMed στην Αθήνα μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην παρουσία ιταλικής αντιπροσωπείας και με συνέχεια την τετραμερή της Αιγύπτου, η οποία θα σηματοδοτηθεί από την συμμετοχή σε αυτή της Γαλλίας, έρχονται ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που θα πρέπει η Αθήνα να τις χειριστεί με πολύ μεγάλη επιδεξιότητα καθώς η Άγκυρα θα δράσει με ιδιαίτερη επιθετικότητα για να αναγκάσει την Ελλάδα να προβεί σε συμβιβασμούς.
Η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί να μείνει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι και να παρακολουθεί τους όλους τους γείτονές της να αναβαθμίζονται γεωπολιτικά και οικονομικά.
Η πρόταση του Ν.Δένδια για κοινή προσφυγή στην Χάγη επί της ουσίας ευνοεί την Άγκυρα η οποία μάλιστα το επιζητάει γιατί ξέρει ότι έχουν υπάρξει αποφάσεις του Δικαστηρίου που την «βολεύουν» και μάλιστα πάρα πολύ, τουλάχιστον έτσι πιστεύουν και η αλήθεια είναι ότι σε ένα δικαστήριο κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα προκύψει.
Αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών παραθέτει στην νέα του έκθεση το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι σε αυτές δεν εφαρμόστηκε η αρχή της ίσης απόστασης για τα νησιά αλλά η αρχή της ίσης κατανομής, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα.
Στην έκθεση χαρακτηρίζονται μαξιμαλιστικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αναφέρει ο «Πολίτης» της Κύπρου.
Στη νέα έκθεσή ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου την οποία ετοίμασε ο αναπληρωτής διευθυντής ναυτιλίας και αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες παρουσιάζονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε αντιδιαστολή με εκείνα της Τουρκίας.
Κατά την τουρκική επιχειρηματολογία η οριοθέτηση δεν γίνεται με βάση την αρχή της ίσης απόστασης όπως υποστήριζε η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά με βάση την αρχή της ίσης κατανομής.
Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι για τα νησιά στην περίπτωση που βρίσκονται στην λάθος πλευρά της μέσης γραμμής των δύο ηπειρωτικών χωρών, που έχουν μικρό μετωπικό μήκος και που κόβουν την υφαλοκρηπίδα των ηπειρωτικών χωρών μπορούν να έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Οπως ισχυρίζεται η έκθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ υπάρχουν πολλές αποφάσεις δικαστηρίων και κρατικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση. Ως παραδείγματα δίνει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου 1977-78 για την Βρετανία και τη Γαλλία, παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη.
Οπότε γίνεται κατανοητό πως πλέον φτάσαμε στο «point of no return». Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, θα υπάρξει διευθέτηση, το πόσο επωφελής ή επιζήμια θα είναι για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς χειρισμούς και από την ισχύ που είναι διαθέσιμη να προβάλει η χώρα, ή καλύτερα πόσο αποφασισμένη είναι για σοβαρές «θερμές» καταστάσεις.
Η τετραμερής της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου, με τα μέχρι αυτή την στιγμή δεδομένα να την τοποθετούν το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου έτους.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές ενέργειες θα αποτελέσουν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των υπουργών Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν το έντονο ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης στην περιοχή και την ανησυχία τους για τις τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τη Λιβύη. Το ενδιαφέρον της Γαλλίας δεν εστιάζεται μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της δραστηριότητας της TOTAL αλλά και για τα όσα λαμβάνουν χώρα στα εσωτερικά της Λιβύης αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος»
Το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την τετραμερή της Αιγύπτου θα ακολουθήσουν διάφορες επαφές σε όλα τα επίπεδα από Λευκωσία και Αθήνα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ορίζοντα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου.
Στόχος η οριστική ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών και η πλήρης ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας- Λιβύης.
Το μεγάλο ερωτηματικό σε αυτή την διπλωματική αντεπίθεση Ελλάδας και Κύπρου είναι η αντίδραση της Άγκυρας και κατά πόσο θα επιχειρήσει να οδηγήσει στα άκρα την ένταση, υλοποιώντας τις εξαγγελίες για πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών ανοικτά της Κρήτης.
Kαι το Ισραήλ πλέον επίσημα συμπορεύεται με τις χώρες της Μεσογείου που αντιτάσσονται στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται για τετραμερή Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας και οι πληροφορίες θέλουν τον στρατάρχη Χάφταρ της κυβέρνησης της Βεγγάζης να επισκέπτεται την Ελλάδα.
Το Ισραήλ αντιτάσσεται στη συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για τη χάραξη θαλάσσιων ορίων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίσραελ Κάτζ.
Αλλά όμως φρόντισε να αποστασιοποιήσει την χώρα του από μια πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία.
«Η συμφωνία είναι απίθανο να οδηγήσει σε σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία», υποστήριξε.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters από την Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε κάνει προηγουμένως δημόσια σχόλια για τη συμφωνία αυτή, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να εδραιώσει τα σχέδια με την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η Λευκωσία ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είχε πει στον Πρόεδρο της Κύπρου την περασμένη Παρασκευή ότι η συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία θα πρέπει να καταδικαστεί ως «παράνομη».
Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Κατζ δήλωσε: «Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλουμε το ναυτικό για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία». Ο κ. Κατζ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι του Ισραήλ 13 ότι, ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι αντίπαλος, δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ ή η Τουρκία αναζητούν σύγκρουση. «Δεν έχουμε καμία επιθυμία και η Τουρκία δεν έχει καμία επιθυμία για μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ», είπε.
Στην ελληνική πρωτεύουσα ο Νίκος Δένδιας εστιάζει στη σύγκληση τετραμερούς συνάντησης στο Κάιρο (αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastΜed στην Αθήνα από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ στην παρουσία ιταλικής αντιπροσωπείας), στις 4 ή 5 Ιανουαρίου, μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι θα είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και υπογραμμίζοντας ότι σύντομα τη συμφωνία θα υπογράψει και η Ιταλία.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο τη Χάγης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι χώρα που δεν τάσσεται κατά της επίλυσης μέσω διαιτητικών ή δικαστικών διαδικασιών της διαφοράς της με την Τουρκία.
«Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο, το οποίο να διασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα. Λυπάμαι να πω ότι αυτή τη στιγμή αυτό το πλαίσιο δεν είναι στη θέση του. Εμείς με μεγάλη χαρά θα βλέπαμε την Τουρκία να μπαίνει σε μια λογική συνεννόησης με την Ελλάδα. Αν η συνεννόηση με την Ελλάδα σημαίνει να μπούμε σε μια διαδικασία δημιουργίας ενός πλαισίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαιτητική επίλυση των διαφορών μας, αυτό θα το συζητούσαμε. Αυτό που δε συζητάμε με την Τουρκία είναι τους λεονταρισμούς και τις απειλές κατά της χώρας και οτιδήποτε βλάπτει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα […] Όταν η Τουρκία μας απειλεί, μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να ονειρευθώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σ αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Τι έχουμε εδώ; Μεγάλη διάθεση από την ελληνική πλευρά για προσφυγή στην Χάγη και τους Τούρκους να πιστεύουν πως η Χάγη θα τους… δικαιώσει!
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.