ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Υπογραφή EastMed: Ουσιαστική ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με την Τουρκία να μιλά για «casus belli»

Υπογραφή EastMed: Ουσιαστική ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με την Τουρκία να μιλά για «casus belli»

Η υπογραφή στο Ζάππειο της πολιτικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου για τον αγωγό EastMed, αποτελεί ουσιαστικά την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ να αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα, αλλά την Αίγυπτο να απέχει και την Ιταλία να παρακολουθεί «διακριτικά» και να μην συμμετέχει στο έργο.

Η πολιτική πραγματικότητα που προκύπτει από την υπογραφή αύριο του EastMed, είναι η de facto ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ.

Αλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει EastMed δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μία απλή περιοχή «διεθνών χωρικών υδάτων».

Αρα με την υπογραφή του EastMed, η Ελλάδα «ανακηρύσσει» ΑΟΖ και η Κύπρος με το Ισραήλ, την αποδέχονται.

Αυτό το γνωρίζει, φυσικά και η Αγκυρα. Η οποία διαμήνυσε ότι θεωρεί casus belli την δημιουργία του αγωγού EastMed με τον πιο επίσημο τρόπο:

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και συνεπώς η «φωνή» του Ρ.Τ.Ερντογάν, είπε πως η Άγκυρα «Δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον EastMed» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να αποτρέψει την υλοποίησή του με κάθε μέσον.

Ο Καλίν χαρακτήρισε επίσης «παράνομες τις ενέργειες της Ελλάδας».

«Ελλάδα, Ισραήλ και Ελληνοκύπριοι λένε για τον EastMed και την μεταφορά αερίου από δρόμο που θα παρακάμπτει την Τουρκία. Εμφανίζουν χάρτες, κάνουν σχέδια για τους αγωγούς. Όταν γίνονται αυτά δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

Από αύριο, λοιπόν, τα ελληνικά στρατιωτικά Επιτελεία θα δοκιμάσουν άλλη μια φορά τα όρια ανθρώπων και μηχανών μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρξει η παραμικρή απάντηση στις τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις, παρά μόνον αν πατήσουν σε ελληνική έδαφος.

Η Αθήνα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης, ενδεχόμενο το οποίο συζητήθηκε με το Κάϊρο για να μην εξωθήσει την Αγκυρα «στα άκρα».

Στην Αθήνα η κυβέρνηση -όπως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις- φοβάται τυχόν στρατιωτική ήττα, ακόμα και σε ένα περιορισμένο «θερμό» επεισόδιο. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό φαίνεται από όλες τις κινήσεις, δηλώσεις και ενέργειές τους.

Αρνείται επίσης να άρει την αναγνώριση στην φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης, δίνοντας νομιμοποίηση στην συμφωνία με την Αγκυρα για την τουρκολιβυκή ΑΟΖ.

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η απάντηση της Ελλάδας θα δοθεί με την υπογραφή του EastMed και δείχνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στο Ισραήλ

Η ουσία είναι ότι από αύριο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε «διακεκαυμένη ζώνη».

Από το όλο σκηνικό, μέχρι στιγμής, απουσιάζει η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος, ούτε αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ, ούτε συνυπογράφει τον EastMed.

Οπως έχει αποκαλύψει το pronews.gr, η Αίγυπτος θεωρεί ανατολικό σύνορο της ελληνικής ΑΟΖ, τον 28ο Μεσημβρινό που τέμνει την Ρόδο εγκάρσια. Δεν δέχεται ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης συνιστά ΑΟΖ.

Υπό άλλες συνθήκες, η Αίγυπτος θα ήταν και πιο «εχθρική» απέναντι στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχε θέμα Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστήριξης στους θανάσιμους αντιπάλους του προέδρου-στρατηγού αλ Σίσι, από την Αγκυρα.

Αλλά αυτή η αντιπαλότητα δεν αρκεί για να αναγνωρίσει την ελληνική ΑΟΖ.

Το Ισραήλ έχει σαφώς πιο θετική στάση και δείχνει να ποντάρει στο ελληνικό «χαρτί». Μείζον πρόβλημα η πολιτική ρευστότητα στο Τελ Αβίβ και τα πολιτικά προβλήματα με τις κατηγορίες περί διαφθοράς κατά του πρωθυπουργού Μ.Νετανιάχου.

Εχουμε σημειώσει και στο παρελθόν πώς οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόσωπο του πρωθυπουργού στο Ισραήλ μπορεί να αποβεί αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα. Ας ελπίσουμε ότι ο Μ.Νετανιάχου θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά του, αλλιώς θα χρειαστεί εργώδης προσπάθεια από την Αθήνα για αποκατάσταση ανάλογων σχέσεων με τον διάδοχό του.

Αύριο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Νίκο Δένδια και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι σε συνέντευξή του τονίζει ότι «Η Ελλάδα είναι στρατηγική επιλογή του Ισραήλ για την ανάπτυξη των σχέσεων μαζί της» και ότι «Η παρέμβαση αυτή δεν έχει μοναδικό παραλήπτη την Ελλάδα. Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την Τουρκία και τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ισραήλ, ένας σχετικά νέος σύμμαχος της Ελλάδας, ένας σύμμαχος από αναγκαιότητα, αφού η Τουρκία, από σύμμαχος μετατράπηκε σε εχθρός για την μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, «μετριέται» από την Αθήνα σε ότι αφορά την αξιοπιστία του και αυτό στο Τελ Αβίβ το ξέρουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.