Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 από την στιγμή που εκδιώκεται η Τουρκία, ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN.
Είπε χαρακτηριστικά ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα πρέπει προχωρήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, και ερωτηθείς εάν στη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου θα τεθεί θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το χαρακτήρισε «πιθανόν», ιδιαίτερα μετά την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρότζεκτ λόγω την αγοράς των ρωσικών «S 400».
«Τότε μπορεί να υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας» δήλωσε ο Ν.Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας όμως ότι για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη υποδομών.
θεωρεί ότι με την πρόσφατη συμφωνία τροποποίησης της σύμβασης αναβάθμισης των F-16 σε επίπεδο Viper, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΑΒ να αναπτύξει υποδομές και την εξειδίκευσή της ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τόσο δύσκολο πρόγραμμα.
Είπε μάλιστα πως όταν γίνει η πρόταση από την αμερικανική πλευρά θα πρέπει και η Αθήνα να είναι έτοιμη να προτείνει την είσοδό της στο αμερικανικό πρόγραμμα των F-35.
O Ν.Παναγιωτόπουλος απέκλεισε την πιθανότητα πάντως για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ενώ χαρακτήρισε επιβεβλημένη την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και εξήγγειλε εκ νέου προσλήψεις 1200 ΟΒΑ αλλά και μηχανικών και τεχνικών σε Αεροπορία και Ναυτικό.
Στο σύνολο θα αφορά περίπου 2000 ΟΒΑ και επαγγελματίες.
Πάντως αξίζει να τονίσουμε ότι συνήθως ένα ταξίδι ενός Έλληνα πρωθυπουργού συνδυάζεται με κάποια στρατιωτική συμφωνία.
Η αναβάθμιση των F-16 συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Α.Τσίπρα στην Ουάσινγκτον όταν συναντήθηκε με το Ν.Τραμπ. Ο ίδιος Αμερικανός πρόεδρος τώρα θα δει και τον Κ.Μητσοτάκη και είναι γνωστό πως ο Ν.Τραμπ «means business» καθώς πάντα θα είναι πρώτα απ’όλα ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.
Ένα «χρυσοφόρο» για τους Αμερικανούς συμβόλαιο.