Ο Τζέφρι Πάιατ, συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μιλώντας για την επίσκεψη, τα ελληνοτουρκικά, την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, την οποία απέφυγε να χαρακτηρίσει ως «παράνομη» ακόμη και τα εξοπλιστικά δίνοντας και γενικές… κατευθύνσεις λέγοντας πως αυτό που προέχει είναι η αναβάθμιση των F-16…
Ο κ. Πάιατ πραγματικά αποθέωσε την παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδος στην συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την “φανταστικά επιτυχημένη”.
«Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις.
Έφερε στο προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για να συνεχίσει: «Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις».
Ο Πάιατ για τα ελληνοτουρκικά
Στην συνέχεια, ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν αποκαλυπτικός σε ό, τι αφορά την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ σχετικά με την προκλητικότητα της γειτονικής Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Τόνισε συγκεκριμένα ο Τζέφρι Πάιατ:
«Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας.
Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες, αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση.
Από τα πιο πετυχημένα σημεία της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν που παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις.»
Για την αμερικανική διαμεσολάβηση
«Ανόητη η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάει, φυσικά και θα εμπλακούμε.
Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν.
Η Ουάσιγκτον λέει ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους.
Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ.
Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί και η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».
Για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: «Δεν την λέω παράνομη»
Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, τόνισε πως
«Δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική.
Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή. Ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο».
Σε ό, τι αφορά τα F35, ο κ. Πάιατ τόνισε πως έχει ξεκινήσει ο διάλογος και θα είναι μακρύς.
«Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα».