Όσο «τρέχουν» τα γεγονότα στη Λέσβο, με την χθεσινή εισβολή των αλλοδαπών στην Μυτιλήνη τόσο αυξάνεται ο θυμός των κατοίκων.
Έντονη είναι η κατάσταση στη Λέσβο τα τελευταία 24ωρα. Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο πραγματοποίησαν πορεία από τη Μόρια έως τη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ της Μόριας. Ζητούν δε την άμεση χορήγηση ασύλου, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τη Λέσβο.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφυγες και μετανάστες προκάλεσαν εκτεταμένα επεισόδια, άναψαν φωτιές κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών και προχώρησαν σε συνολικά 40 προσαγωγές.
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 200 ατόμων – αιτούντων άσυλο σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, με παράλληλη εμπλοκή αστυνομικών δυνάμεων.
Ειρηνική διαμαρτυρία στη γενική γραμματεία Αιγαίου, σημειώθηκε σήμερα από μια αντιπροσωπεία 100 ατόμων. «Η δυσαρέσκεια των κατοίκων μεγαλώνει. Παραδώσαμε τα αιτήματά μας, που είναι αποσυμφόρηση του νησιού, το κλείσιμο του ΚΥΤ, υποσχέσεις να μας δώσουν συγκεκριμένα πλάνα. Αναμένουμε αυτές τις μέρες τα ανάλογα αποτελέσματα», τονίζει στο Sputnik o Γιάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας.
Ένταση σημειώθηκε χθες το απόγευμα και μέσα στη Μόρια, αμέσως μετά την πορεία των μεταναστών. « Περίπου 300 άτομα επιχείρησαν να περάσουν τα πανό τους μέσα από το χωριό. Τους είδαν οι κάτοικοι και εξαγριώθηκαν. Κάποιοι θεώρησαν προκλητικό να περάσουν οι μετανάστες μέσα από την αγορά του χωριού με τα πανό, ενώ είχε προηγηθεί η χθεσινή ένταση», προσθέτει.
Στο ΚΥΤ της Μόριας ζουν σήμερα περίπου 21.000 άνθρωποι. «Το όριο των ατόμων που μπορεί να δεχθεί έχει ξεπεραστεί εδώ και χρόνια», αναφέρει ο Γ. Μαστρογιάννης.
«Οι απόψεις για το πόσοι είναι τελικά πάνω στο νησί διίστανται. Κάποιοι λένε ότι είναι 27-28.000. Κάποιοι άλλοι ότι έχουν περάσει τους 31.000», επισημαίνει στο Sputnik ο Δημήτρης Αβαγιανός, ξενοδόχος και αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Λέσβου, ο οποίος σχολιάζει την κατάσταση:
«Απαράδεκτα τα επεισόδια και η κατάσταση. Η πόλη τους έχει φιλοξενήσει χωρίς να τους δημιουργήσει πρόβλημα. Θέλουν να φύγουν από τη χώρα, να πάνε στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν τους δικαιολογεί να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους και να βάζουν φωτιές .
Όποιο δίκιο είχαν για τη διαμαρτυρία τους το έχουν χάσει. Δεν βοηθούν τους εαυτούς τους, αν δημιουργούνται τέτοιες εντάσεις. Την ίδια στιγμή, οι διαμάχες μεταξύ τους συνεχίζονται. Η τωρινή κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν πρόκειται να τους μετακινήσει. Οι ροές έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν σταματήσει».
Ξεκαθαρίζει δε ότι ο τουρισμός θα αντιμετωπίσει πρόβλημα από το μεταναστευτικό.
«Τουρισμός και προσφυγικό δεν πάνε μαζί. Αν αυτές οι εικόνες που ζούμε εδώ, κάνουν το γύρω του κόσμου στα διεθνή ΜΜΕ, ποιος θα έρθει εδώ με την οικογένειά του; Πρώτη προτεραιότητα της Ένωσης ξενοδόχων είναι η αποτροπή των ροών», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εκφράζει την άποψή του, για το τι πρέπει να γίνει:
«Το ζητούμενο είναι να σταματήσουν οι ροές. Η επιχειρησιακή δυνατότητα του ναυτικού και του λιμενικού τους δίνει τη δυνατότητα να δουν 9 στις 10 βάρκες μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Δεν χρειάζονται όπλα, ούτε βία, απλά μερικά κανονάκια νερού για να απωθήσουν τις βάρκες.
Αυτό, όμως, χρειάζεται πολιτική βούληση. Όπως υπήρξε πολιτική βούληση να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, όπως υπήρξε πολιτική βούληση να μειωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, έτσι πρέπει να υπάρξει και για το μεταναστευτικό».
Και καταλήγει:
«Οι κοινωνίες των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι πλέον στο όριο. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες».