Όλο ένα και περισσότερες χώρες εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα για την κατασκευή μίας ευρωπαϊκής κορβέτας.
Μετά την Ελλάδα τώρα και η Ισπανία θα συμμετέχει στα σχέδια Ιταλίας και Γαλλίας για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή μιας νέου τύπου κορβέτας για τις ανάγκες των χωρών της Ευρώπης.
Ο σχεδιασμός για μια νέου τύπου 3,000 τόνων κορβέτα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας ναυτικής κοινοπραξίας μεταξύ των εταιρειών Fincantieri από την Ιταλία και της Naval Group από την Γαλλία, η οποία ξεκίνησε πέρυσι με την ονομασία Naviris.
Οι δύο εταιρείες ελπίζουν να ταιριάξουν τις ανάγκες του ιταλικού και γαλλικού πολεμικού ναυτικού, με ένα υπερσύγχρονο πολεμικό σκάφος, που θα μπορεί να εκτελεί αποστολές περιπολίας και επιτήρησης, αλλά και να ανταποκρίνεται και σε καθήκοντα ανθυποβρυχιακού πολέμου και σε αποστολές κατά μονάδων επιφανείας.
Το πρόγραμμα, το οποίο αφορά την νέα Κορβέτα, έχει επίσης ενταχθεί στη PESCO, που αποτελεί τον αμυντικό βραχίονα των πανευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων, τα οποία σύμφωνα με την ΕΕ προσφέρουν στους εταίρους “επιλογές για το σχεδιασμό και τη γεφύρωση ικανοτήτων στην αμυντική βιομηχανία αλλά και στον τομέα της ασφάλειας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο” .
Το σχέδιο της νέας Κορβέτας συντονίζεται από την Ιταλία, με τη Γαλλία ως τους κύριους εταίρους, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, εντάχθηκε η Ελλάδα και τώρα και η Ισπανία, σύμφωνα με αμυντική πηγή η οποία το επιβεβαίωσε στο αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων Defense News.
“Στο πρόγραμμα για την νέα Κορβέτα θα συμμετάσχει η εταιρεία Navantia από την Ισπανία, η οποία ενδιαφέρεται, και είναι πιθανό έτσι και η Ισπανία να υπογράψει”, δήλωσε η πηγή.
Με την ένταξή της του σχεδίου αυτού στην PESCO, η ΕΕ δηλώνει ότι «ο στόχος είναι να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί μια πρωτότυπη νέα κατηγορία πολεμικού πλοίου με το όνομα« European Patrol Corvette» (EPC), η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει διάφορα οπλικά και άλλα συστήματα, για να επιτύχει μια ευέλικτη προσέγγιση, σε ένα μεγάλο αριθμό καθηκόντων και αποστολών. “
Η προσθήκη νέων εταίρων στην κοινή προσπάθεια Ιταλίας και Γαλλίας, είναι καθοριστικής σημασίας για την έγκριση της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Τα προγράμματα PESCO είναι πιθανά υποψήφια για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, μόνο εάν έχουν περισσότερους από δύο εταίρους στο κάθε πρόγραμμα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.