Ανάλυση σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά παραθέτει η γερμανική εφημερίδα Nordwest Zeitung, κάνοντας λόγο «για κίνδυνο πολέμου που απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο – μεταξύ δύο νατοϊκών συμμάχων» ενώ την ίδια στιγμή ο Ερντογάν προωθεί το δικό του σχέδιο για να μπλοκάρει τις έρευνες της Κύπρου στην ΑΟΖ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει ότι θα κάνει τα πάντα για να λάβει “μερίδα” από τους υδρογονάνθρακες ακόμα και…αρπάζοντας τους ή αλλιώς κανείς να μην έχει λαμβάνειν. Το ζήτημα είναι αν η δική μας πλευρά θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να αποτρέψει την οικονομική και εθνική καταστροφή που θα επέλθει αν αφεθεί να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του.
Το ερώτημα που θέτει ο δημοσιογράφος, όπως αναφέρει το Deutsche Welle, είναι πώς πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς μια χώρα – ταραχοποιό; «Αυτό ακριβώς διερωτώνται και οι Έλληνες, όταν πρόκειται για την γείτονα Τουρκία. Ναι, για μια νατοϊκή σύμμαχο. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο» παρατηρεί ο αρθογράφος, παραπέμποντας στην κρίση των Ιμίων το 1996 και σημειώνοντας ότι σήμερα οι Έλληνες θεωρούν ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να χαλαρώσει. Σίγουρα όχι με έναν αυταρχικό ηγέτη, που θα ήθελε να είναι σουλτάνος, που εισβάλει με τα στρατεύματά του στη Συρία και παίρνει θέση ανοιχτά στον λιβυκό εμφύλιο. (…) To τουρκικό δόγμα είναι το εξής: Η Ανατολική Μεσόγειος μας ανήκει σε μεγάλο μέρος. Είναι η δική μας μπλε πατρίδα».
Από την άλλη, για την Ελλάδα, αναφέρει ο αρθρογράφος, η συμφωνία Λιβύης –Τουρκίας πρέπει άμεσα να ακυρωθεί. Και όπως παρατηρεί : «Η Ελλάδα φοβάται ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει σύντομα και πάλι τετελεσμένα στη Μεσόγειο, τα οποία πλήττουν την ελληνική εδαφική ακεραιότητα. Για τον λόγο αυτό ο Ερντογάν έχει θέσει χρονικό στόχο: το 2023, 100 χρόνια μετά την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας. Τότε, με τη Συνθήκη της Λωζάννης χαράχθηκαν τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Συρία. Ακριβώς αυτή η Συνθήκη είναι για τον νεο-οθωμανό Ερντογάν αγκάθι. Πιστεύει ότι η Ελλάδα πήρε τότε μεγάλο μέρος της πίτας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι θέλει να μετακινήσει τα τουρκικά σύνορα πιο δυτικά. Αυτό πρέπει να ανακοπεί. Πρωτίστως διπλωματικά, ενδεχομένως νομικά. Αν χρειαστεί στρατιωτικά. Άμυνα ως «ultima ratio», εκτιμά ο αρθρογράφος.
«O νέος φόβος της Ελλάδας για τον προαιώνιο εχθρό, την Τουρκία»
Στο μεταξύ, σκηνές από την προκλητική συμπεριφορά της τούρκικης ακτοφυλακής προς τους Έλληνες Ψαράδες, στα νερά του Αιγαίου περιγράφει ρεπορτάζ της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης (BR) με τίτλο «O νέος φόβος της Ελλάδας για τον προαιώνιο εχθρό, την Τουρκία».
«’Φύγετε από τα τουρκικά χωρικά ύδατα‘ απαιτεί το πλήρωμα σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι Έλληνες ψαράδες ανταπαντούν: ‘Όχι, δεν θα το κάνουμε. Εδώ είναι ελληνικά ύδατα’ – Σκηνές σαν κι αυτές επαναλαμβάνονται καθημερινά στα νερά του Αιγαίου…», αναφέρει το δημοσίευμα. Εξάλλου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, σχολίασε τα τεκταινόμενα ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς.
Όπως παρατηρεί η ΒR «διπλωματία σημαίνει όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να παραμένουν ανοιχτοί. Αποτροπή σημαίνει να δείξεις τη σημαία σου, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα στη Μεσόγειο». Αυτό φαίνεται να πιστεύει και ο Αλ. Μαλλιάς, ο οποίος «καταφεύγει στον Πρώσο στρατηγό Καρλ φον Κλάουζεβιτς … Για να αποτρέψεις μια σύγκρουση, πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος για τη σύγκρουση, αναφέρει ο Έλληνας διπλωμάτης, κάνοντας αναφορά στον πρωτοπόρο της στρατιωτικής σκέψης».
Σχέδιο Ερντογάν για να μπλοκάρει τις γεωτρήσεις της Κύπρου
Σενάριο, το οποίο στοχεύει στο πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό έχει επεξεργαστεί η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος σε συζητήσεις που έχει με άλλες κυβερνήσεις και οργανισμούς, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.
Καλά ενημερωμένες πηγές, όπως μεταδίδει το philenews.com, αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό προβλέπονται τα εξής:
Θέλοντας να προλάβει προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα θα συνδέσει το πάγωμα των ερευνών με μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.
Αυτό προδήλως περικλείει μια μεγάλη παγίδα. Με τη διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος με το Κυπριακό και τη διαδικασία των συνομιλιών, διαμορφώνεται ένα νέο δεδομένο/τετελεσμένο. Θα καταστήσει εν πολλοίς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αιχμάλωτο των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό. Προθέσεις τις οποίες βιώνουμε για σχεδόν 46 χρόνια.
Εάν και εφόσον εξασφαλίσει το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος, θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί το μοντέλο λύσης (συνομοσπονδία, δύο κράτη κ.τ.λ.) και το ενεργειακό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν διαμηνύει πως δεν αποδέχεται διαδικασία ανοικτού τέλους και ζητά όπως καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις. Κι αυτό όχι τυχαία, καθώς επιμένει όπως καθοριστεί ταυτόχρονα και το καθεστώς των «δύο πλευρών» την επόμενη ημέρα μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό. Ποια, δηλαδή, θα είναι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά από ένα νέο αδιέξοδο.
Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη «ψήνει» ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για να στηρίξουν το σενάριό της. Και βρίσκει καλή υποδοχή, καθώς οι τρίτοι υποδεικνύουν συχνά-πυκνά πως «θα πρέπει να τα βρείτε» και πως «μόνο έτσι θα εκτονωθεί η κρίση».
Αυτές οι επιδερμικές προσεγγίσεις, που δεν ασχολούνται με την ουσία (ποιος παρανομεί, ποιος προκαλεί την ένταση) δημιουργούν πιέσεις προς την πλευρά της Λευκωσίας.
Και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο αγόρασε η Τουρκία
Στην αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου προχώρησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ), σύμφωνα με τον ιστότοπο ναυτιλιακών ειδήσεων Tradewinds. Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao» με έτος ναυπήγησης το 2012, το οποίο αγοράστηκε σε δημοπρασία για μόλις 37,5 εκατ. δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα μόλις 120.
Το «Sertao», το οποίο προφανώς θα μετονομαστεί από την ΤΡΑΟ και θα μετασκευασθεί στα χρώματα του τουρκικού ερευνητικού στόλου, είναι μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» που ήδη πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι τα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας είναι ήδη αρκετά για την Ανατολική Μεσόγειο και ενδέχεται το τρίτο να κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Το «Sertao» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πορτ Τάλμποτ στην Ουαλλία και η μετακίνησή του από τα Βρετανικά Νησιά προς την Τουρκία θα πάρει ένα εύλογα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου από την Αγκυρα υποδηλώνει τη σαφή πρόθεσή της να προχωρήσει μέχρι τέλους στο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει τα τελευταία χρόνια και υλοποιεί σταδιακά δίχως καμία αναπροσαρμογή.
Οι πληροφορίες περί ενίσχυσης του τουρκικού ερευνητικού στόλου και οι παράλληλες δηλώσεις αξιωματούχων περί ερευνών στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί ανάμεσα σε Καστελλόριζο και Λιβύη από το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης, είναι ενδεικτικές των προθέσεων.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχαν τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η Αγκυρα κάνει προσπάθειες για την αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.