Ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και στο τέλος της Συνόδου αναφέρθηκε στα ελληνικά ζητήματα.
Στη διάρκεια της Συνόδου εξετάσθηκαν θέματα επιχειρησιακής υφής και αποστολών ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για ζητήματα που αφορούσαν στην ευρωπαϊκή την διατλαντική ασφάλεια. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.
Σε διμερές επίπεδο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνάντησε τους ομολόγους του από την Εσθονία κ. Γιούρι Λούικ, την Πορτογαλία κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο, την Τουρκία κ. Χουλουσί Ακάρ και την Βόρειο Μακεδονίας κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Μετά το τέλος της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας να συζητήσω με τους ομολόγους μου τη σημαντική πρόοδο που σημειώνεται στη θεσμική και επιχειρησιακή προσαρμογή των δομών Άμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ. Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν κατά προτεραιότητα οι εξελίξεις στο στρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, που όπως γνωρίζετε, επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια της χώρας μας και αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για μας.
Μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω ότι στρατιωτικές ενέργειες, όπως αυτές στην Βόρειο Συρία, και συμφωνίες με την Κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν παράγοντες μεγάλης ανησυχίας για μας, καθώς συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισα επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και ζήτησα όπως το σύνολο των Συμμάχων συμβάλλει αναλόγως των δυνατοτήτων τους.
Στο δείπνο εργασίας, υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Josep Borrell. Στη συζήτηση αυτή σημείωσα τη σημασία που αποδίδουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο οργανισμών, χωρίς αυθαίρετους αποκλεισμούς κρατών-μελών, με σεβασμό στην θεσμική τους ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.
Επιπλέον, στη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό μας, επανέλαβα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την ασφάλεια της Ελληνικής ομογένειας, που κυρίως διαμένει κοντά στη Μαριούπολη και επηρεάζεται άμεσα από την τρέχουσα κατάσταση στα ανατολικά της χώρας.
Σε ότι αφορά στην συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου, ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Ακάρ για το πώς οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.
Κατέστησα βεβαίως σαφές το ότι, για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης».