ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Δημοσκόπηση «δείχνει» κλίμα σύγκρουσης: To 60% των Ελλήνων και το 58% των Τούρκων θέλουν επιστροφή «κλεμμένων εδαφών»

Δημοσκόπηση «δείχνει» κλίμα σύγκρουσης: To 60% των Ελλήνων και το 58% των Τούρκων θέλουν επιστροφή «κλεμμένων εδαφών»

Σε μία άκρως αποκαλυπτική δημοσκόπηση για τις απόψεις των πολιτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προχώρησε το Pew Research center.

Στη δημοσκόπηση τέθηκαν θέματα που αφορούν τη συμμαχία αλλά και γενικότερα θέματα ασφάλειας και Άμυνας.

Ίσως στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δημοσκόπησης είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν πως γειτονικές χώρες τους έχουν «κλέψει» εδάφη. Σε αυτή την ερώτηση Ελλάδα και Τουρκία σημείωσαν από τα πιο υψηλά ποσοστά με 60 και 58% αντίστοιχα.

Κι αν οι Έλληνες πολίτες είναι λογικό να πιστεύουν κάτι τέτοιο αφού η Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και η «παράδοση» της Βόρειας Ηπείρου είναι ακόμα πρόσφατες, οι Τούρκοι ανατρέχουν στο οθωμανικό τους παρελθόν θεωρώντας πως γειτονικές χώρες (άραγε ποιες;) τους έχουν κλέψει εδάφη.

Δεδομένου ότι η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα και την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, αλλά κι έμμεσα τα χερσαία (κάποια στιγμή θα το κάνει κι αυτό επίσημα), με αυτή την δημοσκόπηση αντιλαμβανόμαστε πως οι απόψεις που εκφράζει ο Ερντογάν δεν αποτελούν δικές του προσωπικές πεποιθήσεις αλλά εκφράζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, η οποία τελικά θεωρεί πως έχει κάτι να «χωρίσει» με την ελληνική.

Άλλωστε όλοι είδαμε τις πανηγυρικές αντιδράσεις των Τούρκων πολιτών για την επιθετική εισβολή στη Συρία.

Επίσης ψηλά ποσοστά αλυτρωτικών απόψεων σημείωσε και η Βουλγαρία, προφανώς λόγω Σκοπίων τα οποία οι Βούλγαροι τα αντιμετωπίζουν ως «επαρχεία» τους αλλά και της Μακεδονίας, την οποία οι Βούλγαροι θεωρούν πως έχασαν από την Ελλάδα.

Μάλιστα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται το 33% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης τέθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν την αξιοπιστία της συμμαχίας και το ποσοστό των πολιτών που τη βλέπει θετικά. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία τα ποσοστά ήταν από τα πιο χαμηλά μόλις 37 και 21%.Μάλιστα οι αρνητικές απόψεις ήταν σημαντικά περισσότερες, αφού το 51% των Ελλήνων και το 55% των Τούρκων βλέπουν με κακό μάτι τη συμμαχία.

Σε Γαλλία και Γερμανία τα ποσοστά των θετικών απόψεων μειώθηκαν κατά 16 και 22 μονάδες αντίστοιχα από την προηγούμενη δημοσκόπηση του 2007.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.