Παρότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν σε συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία,οι ΗΠΑ έβαλαν βέτο σε αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, είχε ζητήσει από τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσουν τη συμφωνία, που σύναψαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, αλλά οι ΗΠΑ την απέρριψαν χαρακτηρίζοντάς την «πρώιμη». Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καλωσόρισαν την πρόταση, αλλά ήθελαν τροποποίηση του ανακοινωθέντος.
«Πρώιμη η συμφωνία» λένε οι ΗΠΑ
Ο Νεμπένζια είπε ότι η Ρωσία επεδίωκε την έκδοση ανακοινωθέντος μετά τη συνεδρίαση «αλλά λόγω της στάσης μιας αντιπροσωπείας δεν κατέστη εφικτό», αναφερόμενος στις ΗΠΑ, όπως είπαν διπλωμάτες, τονίζοντας πάντως ότι η Μόσχα δεν ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί επί προτάσεων που κατέθεσαν η Γαλλία και η Βρετανία.
«Πρέπει να δούμε αν θα αποδώσει [η συμφωνία]. Ανησυχούμε για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν εκεί [στην επαρχία Ιντλίμπ] κ αι θα θέλαμε να δούμε η εκεχειρία αυτή να οδηγήσει στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας, όπου θα μπορούν να επιστρέψουν και να επιβιώσουν οι άνθρωποι», είπε ο Γερμανός πρεσβευτής, Κρίστοφ Χόισγκεν. Και τόνισε ότι η χώρα του κι η Βρεατνία είναι έτοιμες να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια, υπό τον όρο η συμφωνία να είναι πραγματική.
Από την πλευρά της η Βρετανίδα ομόλογός του, Κάρεν Πιρς, αν και χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά προτού τεθεί σε εφαρμογή. «Ποιος θα την επιβλέπει; Τι θα γίνει δυτικά του Χαλεπίου; Και κάτι εξίσου σημαντικό: την υπέγραψε η κυβέρνηση της Συρίας επίσημα, θα τηρήσει τους όρους της;», δήλωσε.