ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Πως αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό ο πλανήτης; – Lockdown μόνο τα ΣΚ, οι κάρτες ανοσίας και… τα drones που «ελέγχουν»

Πως αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό ο πλανήτης; – Lockdown μόνο τα ΣΚ, οι κάρτες ανοσίας και… τα drones που «ελέγχουν»

Από τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες, η κάθε χώρα προσπάθησε να βρει έναν τρόπο για να την αντιμετωπίσει. Δεν είναι λίγες αυτές που σκέφτηκαν κάποιες… ιδιαίτερες ενέργειες.

Πολλά κράτη δοκιμάζουν νέες τεχνικές που θα τους επιτρέψουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς χωρίς παράλληλα να προκαλέσουν ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης, ενώ άλλες επιχειρούν εναλλακτικές στρατηγικές για να πετύχουν την επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Ιδού μερικές από τις πιο ανορθόδοξες τακτικές:

Σχολικές τάξεις 2.0

Για πολλές χώρες, η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία είναι άμεση καθώς αυτό θα επιτρέψει στους γονείς να επιστρέψουν στις εργασίες τους αλλά και στα ίδια τα παιδιά να αναπληρώσουν το κενό τόσων εβδομάδων στην εκπαίδευσή τους.

Μία από τις χώρες που δείχνουν πώς μπορεί να γίνει αυτό, είναι η Δανία, η οποία έχει ήδη επιτρέψει την επιστροφή στις σχολικές τάξεις των παιδιών κάτω των 12 ετών.

Τα σχολικά προαύλια έχουν πλέον χωριστεί στα δύο με τη χρήση ταινίας ενώ οι σχολικές τάξεις επιτρέπουν μικρότερο αριθμό μαθητών προκειμένου τα θρανία να μπορούν να τοποθετηθούν σε απόσταση δύο μέτρων.

Τα παιδιά φτάνουν στο σχολείο και προαυλίζονται ανά ομάδες, πλένουν τα χέρια τους με το που φτάνουν και κάθε δύο ώρες, ενώ μένουν εκτός τάξης όσο περισσότερο γίνεται. Οι επιφάνειες, όπως οι νιπτήρες, οι τουαλέτες και τα χερούλια απολυμαίνονται δύο φορές την ημέρα.

Σταδιακή επιστροφή στο σχολείο έχει αρχίσει και η Τσεχία, αρχίζοντας ωστόσο αντίστροφα, από τους τελειόφοιτους των κολλεγίων και των πανεπιστημίων, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει να ακολουθούνται από τα παιδιά των παιδικών σταθμών.

Κάρτες ανοσίας

Στη Χιλή, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικοί φορείς της χώρας τη Δευτέρα, αρχίζει αυτήν την εβδομάδα η έκδοση καρτών ανοσίας στους ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Οι αποκαλούμενες «κάρτες Covid-19» θα δίνονται σε ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό αλλά πλέον έχουν δείξει σημάδια ανάρρωσης, μετά από 14 ημέρες σε καραντίνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι η Βρετανία «εξετάζει» την έκδοση ενός «πιστοποιητικού ανοσίας» ή ενός διαβατηρίου που θα επιτρέπει εκείνους που έχουν αναπτύξει αντισώματα στον ιό να «επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην κανονική ζωή».

Αλλά και ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, θεωρεί ότι η ιδέα των πιστοποιητικών ανοσίας ίσως «έχει κάποια αξία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Lockdown μόνο τα Σαββατοκύριακα

Η Τουρκία εφαρμόζει lockdown κάθε Σαββατοκύριακο, δηλαδή καραντίνα διάρκειας 48 ωρών σε 32 περιφέρειες της χώρας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι περιορισμοί κυκλοφορίας ισχύουν μόνο για όσους είναι κάτω των 20 ετών και άνω των 65.

Όλοι οι υπόλοιποι, θεωρητικά, επιτρέπεται να βγαίνουν έξω, παρόλο που πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εστιατόρια είναι ανοικτά μόνο για παραλαβή φαγητού και delivery, ενώ οι τράπεζες είναι ανοικτές συγκεκριμένες ώρες.

Αλλά και η Αριζόνα στις ΗΠΑ έχει επιβάλει αυστηρή καραντίνα τα Σαββατοκύριακα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.

Στην Λιβύη, οι πολίτες «επιτρέπεται να περπατούν» μόνο μεταξύ 7 και 12 το πρωί με τα καταστήματα να είναι ανοικτά μόνο εκείνες τις ώρες.

Περιορισμοί ανά ηλικία

Η Τουρκία δεν είναι η μόνο η χώρα όπου οι περιορισμοί καθορίζονται βάσει της ηλικίας. Στη Σουηδία, τα άτομα άνω των 70 ετών καλούνται να παραμείνουν σπίτι.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γουόργουικ στη Βρετανία, πρότειναν ότι οι νέοι μεταξύ 20-30 ετών που δεν ζουν με τους γονείς τους μπορούν να εξαιρεθούν πρώτοι από τους περιορισμούς.

Καραντίνα ανά φύλο

Ο πρόεδρος του Περού Μάρτιν Βιζκάρα ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου ότι πρόκειται να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα με βάση το φύλο των πολιτών, καθώς λόγω της απλότητας του μέτρου διαπιστώνεται με την πρώτη ματιά ποιος πρέπει και ποιος όχι να βρίσκεται στο δρόμο.

Την Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή μόνο οι άντρες επιτρέπεται να βγαίνουν έξω, ενώ την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο είναι η σειρά των γυναικών.

Το ίδιο μέτρο εφαρμόζει και ο Παναμάς από την 1η Απριλίου, με το επιχείρημα ότι το μέτρο ενθαρρύνει τους πολίτες να μένουν σπίτι τη στιγμή που οι αγαπημένοι τους μπορούν να βγαίνουν έξω. Τον περιορισμό αυτό εφαρμόζουν και κάποιες πόλεις στην Κολομβία, μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα Μποκοτά.

Θέμα τύχης

Σε κάποια μέρη της Κολομβίας εφαρμόζονται επιπλέον περιορισμοί. Πόλεις όπως η Κάλι και η Μεντεγίν επιτρέπουν στους πολίτες τους να βγουν από το σπίτι τους σε συγκεκριμένες ώρες ανάλογα με τον καταληκτικό αριθμό της ταυτότητάς τους. Αυτός ο περιορισμός πάντως δεν ισχύει για όσους πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Πάνω από τα μάτια τους

Αρκετές είναι οι χώρες που χρησιμοποιούν drones για να εντοπίζουν τους παραβάτες. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας επέτρεψε τη χρήση των drones για την επίβλεψη της εφαρμογής των περιορισμών από τον Μάρτιο. Λίγο μετά την ανακοίνωση, στη Βρετανία, επιβολής καραντίνας στα τέλη Μαρτίου, η αστυνομία ανέβασε ένα βίντεο από drone που δείχνει ανθρώπους να περπατούν στο Εθνικό Πάρκο του Ντέρμπισαϊρ, εν μέσω ανησυχίας για δρακόντειες τακτικές από τις Αρχές.

Αλλά και το αυστραλιανό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη συνεργασία του με εμπορική εταιρεία drone καθώς και με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας για την ανάπτυξη «πανδημικών drones», τα οποία θα «ελέγχουν τη θερμοκρασία, τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή, ενώ επίσης θα ανιχνεύουν ανθρώπους που φτερνίζονται και βήχουν μέσα σε πλήθη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Κίνα και το Κουβέιτ, τέλος, έχουν χρησιμοποιήσει, «ομιλούντα drones», προκειμένου αυτά να καλούν τους πολίτες να επιστρέψουν σπίτι τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.