Ο Ιρακινός ιμάμης Σαγιέντ Γιασίν αλ-Μουσαβί υποστηρίζει ότι πρέπει να «εκδιωχθούν» οι ΗΠΑ από το Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η… προσευχή.
«Οι Αμερικανοί πρέπει να εκδιωχθούν, επειδή δεν σκοπεύουν να φύγουν μόνοι τους. Μόνο η αντίσταση μπορεί να τους διώξει» δήλωσε ο ανώτατος Ιρακινός κληρικός.
Ο αλ-Μουσαβί πρόσθεσε πως αυτοί που επιθυμούν «την συνέχιση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή και να μην υπάρξει αντίσταση εναντίον της αμερικανικής παρουσίας», στην πραγματικότητα «προσπαθούν να καθυστερήσουν το τέλος της αδικίας στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον Ιρακινό κληρικό, η προσευχή είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.
Τον προηγούμενο μήνα, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ, Αμπντούλ Καρίμ Καλάφ, είχε δηλώσει πως η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον πρόκειται να συζητήσουν τους όρους για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα εδάφη του Ιράκ, μέχρι τον Ιούνιο.
Ο Καλάφ είχε προσθέσει πως διμερείς επιχειρήσεις ασφάλειας, η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων και η ανταλλαγή εμπειριών, θα συνεχιστεί ακόμα και μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων.
Όπως είχε σημείωσει «οι ΗΠΑ έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των στρατιωτών, ως δείγμα καλής θέλησης, ύστερα από συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράκ. Υπάρχει κατανόηση και θετικά δείγματα».
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε ορκιστεί για τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου τον Απρίλιο, είχαν έρθει μετά από τον όρκο που είχε δώσει ο τότε Ιρακινός πρωθυπουργός, Μουσταφά αλ-Καντίμι, να προστατέψει την εθνική ασφάλεια της χώρας, καθώς οι ΗΠΑ έστελναν επιπλέον οπλισμό στο Ιράκ
Οι ΗΠΑ αρχικά είχαν αρνηθεί να αποσύρουν στρατεύματα από το Ιράκ, αλλά αργότερα ξεκίνησαν να μεταφέρουν στρατιώτες από μικρές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε μεγαλύτερες βάσεις και να μεταφέρουν στρατεύματα σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζοντας πως κερδίζεται η μάχη κατά των τζιχαντιστών.
Η μεταφορά των στρατευμάτων από τις ΗΠΑ, έγινε ύστερα από το ψήφισμα της ιρακινής Βουλής που ζητούσε την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, απόφαση που ήρθε ύστερα από τη δολοφονία με drone του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί κοντά στη Βαγδάτη.