Ομόφωνα δεκτή έγινε η πρόταση της εισαγγελέως από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας και καταδίκασε στην ποινή των ισοβίων τους δύο κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και κάθειρξη 15 ετών για τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.
Το δικαστήριο, απέρριψε ομόφωνα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για τη χορήγηση ελαφρυντικών ανοίγοντας το δρόμο στην εισαγγελέα να προτείνει τις ανώτερες ποινές που προβλέπονται.
Να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον καθένα από τους δυο κατηγορουμένους της υπόθεσης Τοπαλούδη για το αδίκημα της ανθρωποκτονία είχε ζητήσει η εισαγγελέας από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ακόμη, η εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί κάθειρξη 15 ετών στον καθένα από τους δυο κατηγορούμενος για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Η πρόταση έγινε δεκτή από το δικαστήριο.
Όπως ανέφερε η εισαγγελέας το δικαστήριο δεσμεύεται να επιβάλλει ποινή για το αδίκημα του βιασμού με τον επιεικέστερο νόμο, που ίσχυε το χρόνο τέλεσης της πράξης, δηλαδή το ανώτερο τα 15 έτη.. Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.
Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε με ομόφωνη απόφαση τα αιτήματα των κατηγορουμένων για το σύνολο των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ήταν εκείνη που ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορούμενους για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη όπως και έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
Στην ολοκλήρωση της αγόρευσής της τα μέλη του ακροατηρίου την χειροκρότησαν με την Πρόεδρο να ζητάει να μην το κάνουν ξανά.
Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην τοποθέτηση της ανέφερε ότι οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη.
«Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» κατέληξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, η οποία ακόμη επισήμανε ότι δεν άκουσε αλήθειες μέσα στη δικαστική αίθουσα. Έκανε δε λόγο για έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος. Μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν. «Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».
Κατά περίπτωση οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός.
Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της, ενώ η μητέρα της ξέσπασε στο άκουσμα των αιτημάτων των κατηγορουμένων για ελαφρυντικά.
Αυτή η απόφαση είναι μία δικαίωση τόσο για την αδικοχαμένη κοπέλα και τους συγγενείς της όσο και για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη που αγνόησε την χθεσινή απόπειρα παρέμβασης του Α.Σκέρτσου, ο οποίος μίλησε για «αντιδημοφιλείς αποφάσεις που οφείλει να παίρνει το δικαστήριο».
Βέβαια η παρέμβαση γρήγορα μετατράπηκε σε «προσωπική άποψη» όταν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ήρθε αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών.