ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

AIM-120: Ο καλύτερος «φίλος» των μαχητικών – Ο πύραυλος που άλλαξε τα δεδομένα στις εναέριες μάχες (φώτο – βίντεο)

AIM-120: Ο καλύτερος «φίλος» των μαχητικών – Ο πύραυλος που άλλαξε τα δεδομένα στις εναέριες μάχες (φώτο – βίντεο)

Συνήθως αναφορές γίνονται σε νέα πολεμικά μαχητικά, καθώς αυτά κλέβουν την παράσταση, όμως χωρίς τους «καλύτερους τους φίλους», δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο θανατηφόρα.

Ένας ήρωας που δεν έρχεται συχνά στο προσκήνειο είναι και ο πύραυλος AIM-120 AMRAAM, ένα όπλο που άλλαξε ριζικά τα δεδομένα στις εναέριες μάχες.

Ο AIM-120 αναπτύχθηκε από μια κοινή συμφωνία, που δεν ισχύει πλέον, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών χωρών του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη πυραύλων από αέρος-αέρος, σε μία προσπάθεια να αναβαθμιστούν τα μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας. Έτσι, ο AIM-120 AMRAAM, αποτέλεσμα συνεργασίας των εταιρειών Hughes και Raytheon πέρασε το «τελικό τεστ» και έμελλε να γίνει ο καλύτερος φίλος των μαχητικών αεροσκαφών.

Η πρώτη επιτυχής δοκιμή του πύραυλου έγινε το 1982 από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon της τότε General Dynamics της αμερικανικής Αεροπορίας Ο στόχος ήταν και τότε ένα QF-102A Delta Dagger το οποίο καταστράφηκε.

Παρόλο που η ικανότητα μαζικής εμπλοκής πολλαπλών στόχων προϋπήρχε με την μορφή του ΑΙΜ-54 Phoenix σε συνεργασία με το τερατώδες AWG-9 του F-14, ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε σε μέσης εμβέλειας πύραυλο, που θα μπορούσε να πιστοποιηθεί εύκολα και μαζικά σε οποιοδήποτε μαχητικό αεροσκάφος.

Ο ΑΙΜ-120 ήταν η απάντηση στις μέτριες έως κακές επιδόσεις που παρουσίασε ο πολλά υποσχόμενος ΑΙΜ-7 στο πεδίο μάχης του Βιετνάμ. Τελικά σε ένα οξύμωρο της ιστορίας, ο ΑΙΜ-7 «πήρε το αίμα του πίσω», αφού στον πόλεμο του Κόλπου ήταν το βασικό όπλο αερομαχίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καθώς ο ο ΑΙΜ-120 δεν είχε ακόμα ολοκληρώσει πλήρως την ανάπτυξή του.

Πράγματι, στον πόλεμο του Κόλπου, οι 38 από τις 39 καταρρίψεις ιρακινών αεροσκαφών επιτεύχθηκαν με ΑΙΜ-7, που βέβαια μέχρι τότε είχε εξελιχθεί από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ.

Η πρώτη χρήση του ΑΙΜ-120 σε πόλεμο ήταν λίγα χρόνια αργότερα στις επιχειρήσεις πάνω από την Σερβία, όπου αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη έκαναν μαζικά χρήση του νέου τότε ΑΙΜ-120Β, με μάλλον μέτρια αποτελέσματα, αφού στην πράξη χρειάζονταν αρκετοί ΑΙΜ-120 για την κατάρριψη ενός και μόνο σέρβικου αεροσκάφους – είχε καταγραφεί περίπτωση όπου ολλανδικά F-16 εκτόξευσαν τέσσερις ΑΙΜ-120 για να καταρρίψουν ένα MiG-29.

Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, κι ο πύραυλος έχει φτάσει πλέον στην έκδοση AIM-120D όπου έχει νέες εξελιγμένες δυνατότητες πέρα βέβαια από την σημαντικά αυξημένη εμβέλεια. Ικανότητα χρήσης ως όπλο κοντινής αερομαχίας, ικανότητα χρήσης ως όπλο αυτοάμυνας ενάντια σε άλλους επερχόμενους πύραυλους, ικανότητα επιλογής κι εμπλοκής δευτερεύοντος στόχου κι άλλα πολλά.

Ο ΑΙΜ-120 είναι σχεδόν αποκλειστικά το βασικό όπλο αερομαχίας του δυτικού οπλοστασίου, κι εξοπλίζει αποκλειστικά τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους περισσότερους συμμάχους τους, με μικρό ανταγωνισμό από MICA και Meteor.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.