Η κυβέρνηση Τραμπ εξέτασε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της πρώτης πυρηνικής δοκιμής από το 1992, διακόπτοντας τη δεκαετή απαγόρευση τέτοιων ενεργειών, μετέδωσε η Washington Post επικαλούμενη ανώνυμες επίσημες πηγές με γνώση του θέματος.
Η συζήτηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από διάφορες εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας στις 15 Μαΐου, μετά από κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και της Κίνα για παραβιάσεις με δοκιμές χαμηλής ισχύος ή υπογείως, γεγονός που και οι δύο χώρες αρνήθηκαν κατηγορηματικά, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.
Μια από τις πηγές που η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται, ανέφερε ότι η κίνηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη διαπραγμάτευση τριμερούς συμφωνίας για τη ρύθμιση των οπλοστασίων των τριών χωρών, γεγονός που απηχεί στην πρόταση της Ουάσιγκτον να ενταχθεί και η Κίνα σε μια νέα εκδοχή της συνθήκης New START η οποία λήγει τον Φεβρουάριο του 2021.
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο από το περιοδικό Time, τα πρώτα βήματα για την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών στις ΗΠΑ έγιναν το 2017. Εκείνη την εποχή, ένας ανώνυμος αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας είπε στον δημοσιογράφο ότι οι πυρηνικές δοκιμές θα μπορούσαν ενδεχομένως να διεξαχθούν για «πολιτικούς σκοπούς».
Σύμφωνα με μια πηγή, που επικαλείται η Washington Post, η συνάντηση στις 15 Μαΐου δεν ολοκληρώθηκε με συμφωνία σχετικά με τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών, με μια άλλη πηγή να αναφέρει πως «αποφασίστηκε τελικά» να ληφθούν άλλα μέτρα ως απάντηση σε «απειλές που θέτουν η Ρωσία και η Κίνα» και να αποφευχθεί η επανέναρξη των δοκιμών.
«Θα ήταν μια πρόσκληση για άλλες πυρηνικές χώρες να ακολουθήσουν. Θα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για μία άνευ προηγουμένου κούρσα πυρηνικού εξοπλισμού. Θα διέκοπτε επίσης τις διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέα, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θα μπορούσε πλέον να μην αισθάνεται υποχρεωμένος να τιμήσει το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές» δήλωσε στη Washington Post ο Ντέιριλ Κίμπαλ, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων.
Υπενθυμίζεται ότι καθώς η συνθήκη New START λήγει τον Φεβρουάριο του 2021, η Ρωσία έχει καλέσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ να παρατείνουν τη συμφωνία χωρίς προϋποθέσεις. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν επιμείνει ότι και η Κίνα θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει στη συνθήκη.