Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, προσπαθώντας να εξηγήσει πώς καταλήφθηκε ελληνικό έδαφος στον Έβρο και πώς ο ίδιος αρχικά δήλωσε ότι «Δεν θέλει να δημιουργήσει θέμα για μερικές δεκάδες μέτρα» και εν συνεχεία έστειλε διάβημα για την τουρκική ενέργεια προχώρησε σε μία πολύ περίεργη δήλωση:
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Kαμία μεταβoλή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπoρεί να γίνει χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών» και στην παράγραφο 2 αναφέρει: «Xωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη oύτε μπoρεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».
Τι ακριβώς θέλει να πει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών; Τι εννοεί λέγοντας: «Kαμία μεταβoλή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπoρεί να γίνει χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών»; Υπάρχει θέμα αλλαγής των συνόρων της Επικράτειας;
Και εν συνεχεία τι εννοεί τονίζοντας ότι «Xωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δεν είναι δεκτή στην Eλληνική Eπικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη oύτε μπoρεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή»; Οτι επειδή δεν υπάρχει νόμος δεν… εισέβαλαν οι Τούρκοι στον Εβρο; Ή θέλει να πει κάτι άλλο προετοιμάζοντας καταστάσεις;
Δείτε τι ακριβώς είχε πει όταν ανακοίνωσε την κατοχή του ελληνικού εδάφους:
Και συνέχισε δίνοντας την δική του εκδοχή
«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα -ως όφειλε- απάντησε αρνητικά, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε… κινητικότητα (σ.σ.: sic), σε μία από τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε διακοίνωση καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας».
Η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό “κατάληψη ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά”. Αυτόν τον ισχυρισμό τον υιοθέτησε επίσης, ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ τον υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: ξεχνά και το ΚΙΝΑΛ το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση).
Δεν είμαι υποχρεωμένος να θέσω το εθνικό συμφέρον και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Και πρόσθεσε: «Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αίωνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Τέλος ο κ. Δένδιας επικαλέστηκε το άρθρο 27 του Συντάγματος (στην παράγραφο 1 προβλέπει: «Kαμία μεταβoλή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπoρεί να γίνει χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών» και στην παράγραφο 2 αναφέρει: «Xωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δεν είναι δεκτή στην Eλληνική Eπικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη oύτε μπoρεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή»).
«Δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι θα κάνουμε στο έδαφός μας» απάντησε ο κ. Δένδιας στο ερώτημα τι προηγήθηκε με την Τουρκία και γιατί η ελληνική πλευρά έκανε δύο διαβήματα στην τουρκική κυβέρνηση.
Διπλωματικές πηγές: Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926
«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση», τόνισαν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές.