Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη (και από την Ελλάδα…) κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση από την Αγκυρα του πλήρους ελέγχου της σύγχρονης βάσης Al-Watiya, σε απόσταση μόλις 125 χλμ. από την ακτή της Μεσογείου, την οποία οι πολιτοφυλακές του GNA και οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν πριν λίγες εβδομάδες.
Η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί άπραγη την εξέλιξη καθώς περικυκλώνεται από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Τα τουρκικά μαχητικά θα μπορούν να κτυπήσουν τη Κρήτη από τα νότια, ενώ τα τουρκικά UAV με χρόνο πτήσης δεκάδες ώρες, με βάση την Al-Watiya θα μπορούν να πλαγιοκοπήσουν από τα νότια και τα δυτικά την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή αεροσκάφη C-17 του Κατάρ, εξακολουθούν να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό (άρματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα) στο αεροδρόμιο της Μισράτα, ενώ αεροσκάφη C-130 Hercules που ανήκουν στην 222η της τουρκικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν για 8η φορά σε έξι ημέρες στο αεροδρόμιο της περιοχής.
Αντίστοιχα τα υπερσύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη A400 της τουρκικής Αεροπορίας δεν σταματούν ούτε ημέρα να πετούν και να ενισχύουν τις τουρκικές και τις φιλότουρκες δυνάμεις.
Επίσης δύο ακόμα φρεγάτες κλάσης “G” (οι πρώτη αμερικανικές Ο.Η.Perry αναβαθμισμένες με α/α βλήματα ESSM ακτίνας 50 χλμ. και SM-1 ακτίνας 80 χλμ.), προσέγγισαν τις ακτές τις Τρίπολης, αλλά προκειμένου να αντικαταστήσουν δύο από τις τέσσερις τουρκικές φρεγάτες που έχουν αναπτυχθεί νότια της Κρήτης και παρέχουν αεροπορική κάλυψη στις τουρκικές και φιλότουρκες δυνάμεις.
Γενικά, λίγο πριν ξεκινήσουν οι τουρκικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις ανατολικές ακτές, Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης και στα ανοικτά των νότιων κρητικών ακτών, δημιουργείται ένα εξαιρετικά αρνητικό στρατηγικό περιβάλλον για την Ελλάδα με πλήρη περικύκλωσή της. Μάλιστα, όπως σημείωνε ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού: «Μην ξεχνάτε και την τουρκική υποβρυχιακή βάση στο αλβανικό Δυρράχιο».