Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για την πολιτική επίλυση του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη και ουσιαστικά εναποθέτει εκεί τις ελπίδες του για την κατάσταση στην Λιβύη και το τι αυτό φέρνει στην ενδεχόμενη επικράτηση Σάρατζ στα νότια της χώρας.
«Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του λιβυκού γόρδιου δεσμού» τονίζεται, σε σχετική ανακοίνωση.
Και προστίθεται: «Αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης».
Ταυτόχρονα, το ελληνικό υπουργείο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην η άμεση κατάπαυση του πυρός, στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους, στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων και στην επιστροφή όλων των λιβυκών συνιστωσών σε μια «διαδικασία συμπεριληπτικού διαλόγου για μια συνολική πολιτική λύση».
«Η αποκατάσταση της ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Ενώ η παράταση της κρίσης εξυπηρετεί όσους τρίτους υστερόβουλα αναμειγνύονται στα εσωτερικά της, η ειρήνη θα ωφελήσει όχι μόνο τους Λίβυους, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου» σπεύδει να συμπληρώσει.
Ειδική αναφορά κάνει και στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «IRINI» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.
«Η Ελλάδα, άμεσα γειτονική χώρα, με συνέπεια και σταθερότητα παραμένει ιδιαίτερα προσηλωμένη στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης και δηλώνει τη διάθεση και πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία, κάτι που ήδη πράττει και με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση IRINI».
Τι ανακοίνωσε η Αίγυπτος
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, κατόπιν επαφών με τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σαλέχ, πρότεινε την άμεση κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από τα ξημερώματα της Δευτέρας (8/6).
Παράλληλα, έκανε λόγο για τερματισμό των εχθροπραξιών, ενώ προέκρινε την υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος.
Είχε προηγηθεί η πρόταση του Σαλέχ, ο οποίος είχε καταθέσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την πολιτική μετάβαση της χώρας.
Σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο, κάθε μία από τις τρεις περιοχές της Λιβύης θα επέλεγε έναν αντιπρόσωπο στο προεδρικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελούταν από τον επικεφαλής του συμβουλίου και δύο αναπληρωτές.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, είναι άγνωστο αν οι αντιμαχόμενες πλευρές θα τηρήσουν την προτεινόμενη εκεχειρία, κάτι το οποίο αναμένεται να διαφανεί τις επόμενες ώρες.
Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.
Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.