Με την παραχώρηση τον αλιευτικών αποθεμάτων του Ιονίου την οποία απέρριπταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1977 μέχρι σήμερα κατέστη δυνατή η συμφωνία με την Ιταλία, προσδιορισμού θαλασσίων ζωνών του Ιονίου Πελάγους.
Η ελληνική πλευρά δέχτηκε τα ιταλικά αλιευτικά να φτάνουν μέχρι τα 6 ν.μ. από τις ακτές των νησιών του Ιονίου παραχωρώντας στον τεράστιο ιταλικό αλιευτικό στόλο το σύνολο του φυσικού πλούτου της ανατολικής Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας οριστικοποιήθηκαν τελικά περίπου στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουνίου, όμως αποφεύγουν να κοινοποιήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας προτού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι ντι Μάιο οριστικοποιήσουν το περιεχόμενό της με τις υπογραφές τους κάτι που έγινε λίγο πριν την έναρξη των κοινών δηλώσεων που γίνονται αυτή την στιγμή.
Για «ιστορική μέρα» μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Την άρση των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.
Όπως είπε ο υπουργός, προηγήθηκε μελέτη για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία σε σχέση με τον κορωνοϊό, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι «ραγδαίως βελτιούμενα»
«Η Ελλάδα αίρει από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα «οι Ιταλοί φίλοι μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές στη χώρα μας».
Απαντώντας σχετικά, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε:
«Είμαι ευτυχής που ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου στην Ιταλία τα σύνορα μέχρι το τέλος του μήνα, αίροντας οποιοσδήποτε περιορισμούς για καραντίνα σε Ιταλούς τουρίστες».