Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λίγη ώρα μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την υπογραφή ΑΟΖ, αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα.
Η Ελλάδα έχει πλέον ΑΟΖ στο Ιόνιο σημείωσε ο κ. Δένδιας, παρατηρώντας με νόημα ότι «η Ελλάδα είναι συνεπής χώρα, δεν έχει αλά καρτ απόψεις»
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός είπε ότι «υφίσταται η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων με την Ιταλία» σημειώνοντας ότι αυτό μπορούσε και πριν να γίνει αλλά πλέον η Αθήνα είναι σε συνεννόηση με τη Ρώμη.
Ερωτηθείς για την Τουρκία και τις επιδιώξεις για έρευνες νότια της Κρήτης, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει την ένταση.
«Η Τουρκία επιδιώκει μια κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα. Θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις. Θα αποτύχει. Θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι που ανήκει στην Τουρκία» υπογράμμισε.
Εξέφρασε, επίσης, την ενόχλησή του με το γεγονός ότι «η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Το να ισχυρίζεται ότι ένα τόσο μεγάλο νησί όπως η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα είναι πρόκληση στην κοινή λογική» σημείωσε.
Στο ερώτημα τι θα γίνει αν βγει ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης, ο κ. Δένδιας απάντησε:
«Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα εκχωρήσει τα εθνικά δικαιώματα. Το απαγορεύει το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της, ελπίζουμε όμως να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο. Η απειλή αυτή είναι απολύτως απαράδεκτη».
Αναφερθείς τέλος στις εξαγγελίες Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
«Αυτό το θέμα το έλυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ με έναν σαφή τρόπο: Σεβόμενος τι σημαίνει η Αγία Σοφία για το σύνολο της οικουμένης. Έχω την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε κάτι που θα βλάψει βαθύτατα την Τουρκία» επισήμανε.
Εκτίμησε δε ότι με αυτές τις κινήσεις, «ο Ερντογάν εκδηλώνει μια νευρικότητα».
Ωστόσο, όπως παρατήρησε, ο Τούρκος πρόεδρος «είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός».
«Μετά από τόσα χρόνια στη διεθνή σκηνή είναι καλό να προσέχει την εικόνα του, να μην καταστρέφει αυτό που έχει χτίσει» κατέληξε.
Αναχωρεί για Αίγυπτο
Σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτός είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν δυσκολίες. Ειδικότερα, είπε πως είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προσπαθήσει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Ειδική μνεία έκανε στις «πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο», σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν κοινή αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα.
Ο κ. Δένδιας έκανε επίσης γνωστό πως στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί με όλη την ελληνική τεχνική ομάδα στην Αίγυπτο. «Ήταν ο προγραμματισμός αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Δεν θα εκχωρήσουμε κάτι που μας ανήκει
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας είπε πως η Τουρκία επιδιώκει μια κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις με όποια μέθοδο και τόνισε ότι θα αποτύχει. «Έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι θα προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε κάτι το οποίο μας ανήκει. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι το οποίο ανήκει στην Τουρκία» διαμήνυσε.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να έχει ένα γείτονα με τον οποίο να έχει εγκάρδιες σχέσεις, να μπορεί να συνεννοηθεί, να αναπτύξει το εμπόριο, να αναπτύξει τον πολιτισμό, να αναπτύξει τις ανταλλαγές, και εξέφρασε τη λύπη του που έχει μια Τουρκία με αυτή τη συμπεριφορά.
Θα κάνουμε το καθήκον μας αν η Τουρκία βγάλει ερευνητικό σκάφος
Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου ότι θα επιχειρήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, ο κ. Δένδιας είπε πως τον ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες οι οποίες δεν είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και κατέστησε σαφές: «Η Κρήτη είναι ένα πολύ μεγάλο νησί, είναι το 4ο νησί της Μεσογείου. Το να ισχυρίζεται τώρα η Τουρκία ότι ένα τόσο μεγάλο νησί δεν έχει οικονομική ζώνη, δεν έχει υφαλοκρηπίδα και έχει μόνο 6 μίλια χωρικά ύδατα είναι πρόκληση στην κοινή λογική. Η ελληνική θέση, όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, είναι μια θέση που είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή έθιμα».
Κατηγόρησε την Τουρκία ότι οδηγείται σε παραλογισμούς «και γι’ αυτό ο εκνευρισμός της όταν η Ιταλία προσυπογράφει όχι τις ελληνικές απόψεις, αλλά του διεθνούς δικαίου».
Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει αν βγει ένα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης, σε χώρο που μας ανήκει, διαμήνυσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία θα εκχωρήσει τα εθνικά δικαιώματα και ότι θα κάνουμε το καθήκον μας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην επικείμενη επίσκεψή του στο Παρίσι, τονίζοντας πως έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο: «Γίνεται ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών όπου θα παραστώ μαζί με τον Γάλλο υπουργό για να συζητήσουμε με τους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς, μαζί από το Παρίσι, τα θέματα της Τουρκίας. Το πώς η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί ζητήματα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ. Έπεται εν συνεχεία η επίσκεψη στο Ισραήλ και μετά στην Αίγυπτο».