ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το άρθρο της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για το Ιόνιο που «ακυρώνει» το Δίκαιο της Θάλασσας

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το άρθρο της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για το Ιόνιο που «ακυρώνει» το Δίκαιο της Θάλασσας

Η Αθήνα πλέον χαράσσει στρατηγική παράδοσης μεγάλων τμημάτων -στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στην χειρότερη θα την παραδώσει ολόκληρη- της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τουλάχιστον προς την Αίγυπτο, αλλά και προς τη Τουρκία.

Βασίζει, δε, την στρατηγική εθνικής υποχώρησης στο άρθρο 15 της περιβόητης Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ).

Που στην ουσία αποτελεί ένα άρθρο που ακυρώνει όλη την Σύμβαση και γράφτηκε ειδικά για αυτό το λόγο: Να μπορεί να παρακαμφθεί όταν χρειαστεί…

Άρθρο 15 Οριοθέτηση της χωρικής θάλασσας μεταξύ κρατών με έναντι κείμενες ή προσκείμενες ακτές

Στην περίπτωση που οι ακτές δύο κρατών κείνται έναντι αλλήλων ή συνορεύουν, κανένα από τα δύο κράτη δεν δικαιούται, ελλείψει αντιθέτου συμφωνίας μεταξύ τους, να εκτείνει την χωρική του θάλασσα πέραν της μέσης γραμμής της οποίας όλα τα σημεία βρίσκονται σε ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσεως από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας καθενός από τα δύο κράτη.

Η παραπάνω διάταξη δεν εφαρμόζεται όμως όπου λόγω ιστορικού τίτλου ή άλλων ειδικών περιστάσεων παρίσταται ανάγκη να οριοθετηθούν οι χωρικές θάλασσες των δύο κρατών κατά διαφορετικό τρόπο.

Στην Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας τι έγινε; Αναγνωρίστηκαν «ιστορικά δικαιώματα» της Ιταλίας στο Ιόνιο για να μειωθεί η επήρεια των νησιών!

Με αυτή την αιτιολογία όπως και με τις «ειδικές περιστάσεις» η Αθήνα θα επιχειρήσει να προβεί σε συμφωνία με την Αίγυπτο και εν τέλει με την Τουρκία στην οποία θα παραδίδει μεγάλο κομμάτι της δικής της κυριαρχίας.

Να θυμίσουμε ότι, όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr η Αίγυπτος δεν δέχεται τις νέες ελληνικές προτάσεις σε ότι αναφορά την ΑΟΖ που συνιστούν τα νησιά και συγκεκριμένα τα αρκετά μειωμένα ποσοστά που προτείνει η Ελλάδα για την επήρεια Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και συμπλέγματος Μεγίστης.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του pronews.gr η Αίγυπτος θέλει ακόμα πιο μειωμένα ποσοστά επήρειας στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, σε Κρήτη 30% , Καρπαθο 20%, Ρόδο 1% και σε Καστελόριζο… καθόλου ΑΟΖ. Στην ουσία καμία απόλύτως διαφορά από ότι ζητάει η Τουρκία.

Και υποτίθεται πως Τουρκία και Αίγπυτος έχουν κάκιστες σχέσεις και είναι πολύ πιθανό να έρθουν σε άμεση σύγκρουση σε τρίτο έδαφος, στην Λιβύη. Κι όμως απαιτούν από την Ελλάδα ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Το Κάιρο επιμένει ότι η ελληνική ΑΟΖ να φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που περνάει εγκάρσια την Ρόδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.