ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Διαμαρτύρονται οι παράνομοι μετανάστες στην Σαουδική Αραβία: «Μας έχουν σαν ζώα – Πίνουμε νερό από τις τουαλέτες»

Διαμαρτύρονται οι παράνομοι μετανάστες στην Σαουδική Αραβία: «Μας έχουν σαν ζώα – Πίνουμε νερό από τις τουαλέτες»

Η πρώτη εβδομάδα του Ιμπραχίν στη νέα του δουλειά, στην αγορά της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, ήταν και η τελευταία του. Στη δύση της πέμπτης ημέρας, η αστυνομία συνέλαβε τον 40χρονο Σομαλό μαζί με αρκετούς ακόμη παράτυπους μετανάστες που εργάζονταν εκεί.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στο παρακείμενο κέντρο κράτησης αλ-Σουμάισι, όπου πολλοί εξ αυτών, μεταξύ τους και ο Ιμπραχίν, παραμένουν ολόκληρους μήνες μετά, εν αναμονή της απέλασής τους.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προβαίνουν σε τακτικές συλλήψεις ατόμων που εργάζονται χωρίς βίζα εντός του βασιλείου. Πολλοί κρατούνται στο αλ-Σουμάισι, ένα τεράστιο συγκρότημα προορισμένο για την κράτηση 32.000 παράνομων μεταναστών. Έχει τέσσερις γκρίζες πτέρυγες για τους άνδρες, δύο για τις γυναίκες και μία για τα παιδιά. Οι κρατούμενοι ζουν συνωστισμένοι σε δωμάτια γεμάτα κουκέτες, το καθένα εκ των οποίων χωρά περίπου 80 άτομα.

Τα smartphone των μεταναστών κατάσχονται κατά την άφιξή τους. Όπως δήλωσαν πολλοί από τους κρατούμενους στον Guardian, αυτό συμβαίνει για να μην έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τις φρικτές συνθήκες διαβίωσής τους, όπως αναφέρει το theguardian.com

«Ζούμε σαν ζώα»

«Είμαστε συνωστισμένοι σαν ζώα. Κοιμόμαστε σε μεταλλικά κρεβάτια χωρίς στρώματα, χωρίς σωστή απολύμανση», δήλωσε ο Ιμπραχίν μιλώντας στον Guardian με τη βοήθεια μεταφραστή. «Πίνουμε νερό από την τουαλέτα. Αν έχεις λεφτά, μπορείς να αγοράσεις καθαρό νερό. Αν δεν έχεις καθόλου, απλώς παίρνεις βρώμικο νερό από την τουαλέτα».

Η πανδημία του κορωναϊού μεγάλωσε κι άλλο τα βάσανά τους. Οι κρατούμενοι φοβούνται ότι θα κολλήσουν την ασθένεια, εξαιτίας του μεγάλου πλήθους και των ανθυγιεινών συνθηκών ζωής. Ο Ιμπραχίν τονίζει ότι ορισμένοι άνθρωποι στο δωμάτιό του είναι άρρωστοι, όμως δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουν αν έχουν τον ιό, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

«Υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι, με πυρετό, εμετούς και βήχα και κανείς δεν τους φροντίζει», προσθέτει ο συγκρατούμενός του, ο 30χρονος Ταχίλ. «Είναι πιθανό να έχουν κορωναϊό. Το νοσοκομείο εδώ είναι κλειστό».

Τον Απρίλιο, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από τις χώρες του Κόλπου να βρουν εναλλακτικές μεθόδους κράτησης των ατόμων προς απέλαση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου λοίμωξης σε πολυπληθείς χώρους.

Στη Σαουδική Αραβία, είναι συχνό φαινόμενο οι κρατούμενοι να μην γνωρίζουν για πόσο καιρό θα μείνουν στα κέντρα ή ποιες κατηγορίες τους έχουν απαγγελθεί.

Έκκληση του HRW

«Παρά τον φρικτό υπερπληθυσμό, τις ανθυγιεινές συνθήκες ζωής, την απουσία επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης και τη σωματική βία που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα έχει κάνει ελάχιστα πράγματα για να βελτιώσει την κατάσταση ή βήματα αντιμετώπισης των κρατουμένων με τρόπο που να προστατεύεται η αξιοπρέπειά τους», σημειώνει ο Άνταμ Κουγκλ, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σε μια εποχή αυξημένων κινδύνων λόγω του κοροναϊού, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα από τις ελάχιστες απελευθερώσεις κρατουμένων και να ακολουθήσει ουσιαστικά βήματα για την αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης και να επαναδιαπραγματευτεί την πολιτική της για τις μαζικές απελάσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.