«Κουρεμένη» ΑΟΖ Κρήτης, την μισή Ρόδο μέχρι εκεί που την τέμνει κάθετα ο 28ος Μεσημβρινός και συμπλέγματος Μεγίστης από τη νυν συμφωνία, αποτελεί το περιεχόμενο της συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον Αίγυπτιο ομόλογό του, προκειμένου, να συμφωνήσει η Αίγυπτος στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ελλάδα.
Ετσι ικανοποιείται η αρχική απαίτηση του Καΐρου που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού στην Ρόδο, όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το pronews.gr
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για την Κρήτη, προβλέπει απώλεια δικαιώματος ΑΟΖ 10% από αυτή που συνιστά σήμερα η Μεγαλόνησος! Δηλαδή προτείνουμε 45% δικαίωμα στην μέση γραμμή των δύο χωρών με την Αίγυπτο να παίρνει το 55%! Χάνει το 5% συνολικά, αλλά 10% του κανονικού δικαιώματός της.
Σε ότι αφορά την Ρόδο, η νυν συμφωνία καθορίζει ΑΟΖ μόνο για το τμήμα του νησιού που βρίσκεται δυτικά του 28ου Μεσημβρινού!
Δηλαδή η μισή Ρόδος, η δυτική, θα έχει ΑΟΖ (τουλάχιστον σε ότι αφορά την Αίγυπτο) και η ανατολική, όχι!
Πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εθνική συμφωνία τεμαχισμού της ΑΟΖ, στον «βωμό» της προσπάθειας να «σπάσει» το τουρκολιβυκό σύμφωνο καθώς με αυτό η Αγκυρα έχει δικαιώματα πλέον και δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.
Με τη νυν συμφωνία η Ελλάδα παίρνει την «σύμφωνη γνώμη» της Αιγύπτου ότι μέχρι τον 27:59′ Μεσημβρινό: Στην μέση της Ρόδου περνά πλέον η γραμμή της ελληνική ΑΟΖ.
Η Ελλάδα παραδέχεται όμως ουσιαστικά ότι δεν συνιστά ΑΟΖ (ακόμα, τουλάχιστον) η περιοχή της ανατολικής Ρόδου!
Ουσιαστικά η Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση, «σβήνει» δια παντός το σύμπλεγμα της Μεγίστης ως χερσαία περιοχή που συνιστά ΑΟΖ.
Στον χάρτη Νο 3 φαίνεται η δυνητική ελληνική ΑΟΖ (με κίτρινη διαγράμμιση), η οποία όμως έχει απωλεσθεί με την σημερινή υπογραφή καθώς και η ΑΟΖ της Κύπρου και η ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία και το τουρκολιβυλικό σύμφωνο. Η κάθετη γραμμή που ξεκινά από την Ρόδο τέμνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Πρόκειται για μία συμφωνία που αποτελεί εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων όπως ποτέ δεν συνέβη μέχρι σήμερα στην ελληνική ιστορία μετά το 1830 (υπήρξε και το προηγούμενο με την Ιταλία που επίσης εκχωρούσε σημαντικά εθνικά δικαιώματα, αλλά εδώ μιλάμε για την «καρδιά» της ελληνικής ΑΟΖ στα νότια και ανατολικά).
Να σημειώσουμε πάντως και την θέση των «ρεαλιστών», όπως αυτή μεταδίδεται από πηγές του ΥΠΕΞ: «Προέχει η διάσπαση του τουρκολιβυκού συμφώνου. Και δεν παραδίδουμε τα δικαιώματά μας στο Καστελόριζο, την Κάρπαθο ή την Ρόδο. Απλά δεν τα ασκούμε τώρα»…
Αντικειμενικά κερδίσαμε μία λωρίδα θάλασσας στην προσπάθεια να «σπάσουμε» το τουρκολιβυκό σύμφωνο, με τίμημα την δυνητική ΑΟΖ που συνιστά η ανατολική Ρόδος και το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο)…