Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου έφτασαν την Πέμπτη σε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ, μια συμφωνία που έχει αφήσει άφωνη όπως φαίνεται την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, που αντέδρασε μόνο με την προκλητική δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Στον αντίποδα, το Τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» και προσθέτει πως «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».
Επιπρόσθετα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη και σημειώνει ότι η «Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».
Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εν τω μεταξύ, στη Λιβύη βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, την ώρα που συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κίνηση περαιτέρω ενίσχυσης του ψευδοκράτους.
Εκτός από το διπλωματικό, στο στρατιωτικό πεδίο την είδηση της συμφωνίας υποδέχτηκε η τουρκική πλευρά με έκδοση NAVTEX λίγο μετά την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα σε Κάιρο και Αθήνα.
Η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, ενώ η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου.
Παρά τον… αντιπερισπασμό, με υποθετικά αν και τον επιθετικό προσδιορισμό «ανύπαρκτη» ή «η αποκαλούμενη» σχολιάζεται η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου στα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ, με την Yenisafak να επιλέγει τον τίτλο «δεν υπάρχει», καθώς οι κ. Δένδιας και Σούκρι υπογράφουν το τελικό κείμενο.
Παρά την πικρή γεύση που άφησε το Κάιρο στην τουρκική πλευρά, με διθυραμβικό τρόπο υποδέχτηκε τη συμφωνία η Λιβύη. Συγκεκριμένα, την ανάρτηση λογαριασμού προσκείμενου στον Χαφτάρ συνοδεύει φωτογραφία από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης
Με μήνυμα, γραμμένο μάλιστα σε άπταιστα ελληνικά, υποστηρικτές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Όπως έγραψε λογαριασμός προσκείμενος στον LNA σε ανάρτηση στο Τwitter, το επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα να καθορίσει ΑΟΖ με το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη, ενώ συνεχίζει την ανάρτηση του, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του στην Ελλάδα. «Συγχαρητήρια στους Έλληνες αδελφούς μας, είμαστε χαρούμενοι για εσάς», γράφει συγκεκριμένα στα ελληνικά ο λογαριασμός που απηχεί τις θέσεις του LNA του στρατάρχη Χαφτάρ.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ανάρτηση συνοδεύει μια φωτογραφία από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης.
Αναλυτικά η ανάρτηση: «Επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα να καθορίσει ΑΟΖ με το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη (το λιβυκό κοινοβούλιο) και να λήξει αυτό μια και καλή. Συγχαρητήρια στους Έλληνες αδελφούς μας, είμαστε χαρούμενοι για εσάς».