Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες όμως θα αφορούν αποκλειστικά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Έχουμε πει ότι θέλουμε το διάλογο, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πραγματοποιούνται, ήδη, συζητήσεις για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε, ανά πάσα στιγμή», ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα.

Όπως πρόσθεσε: «Σχέσεις καλής γειτονίας δεν οικοδομούνται όταν κάποιος προσπαθεί να αποδυναμώσει τις θέσεις του άλλου. Ένα ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι αντικείμενο προς συζήτηση και επίλυση: η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εφόσον επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας δεν μπορεί να αφορούν παρά μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η Ελλάδα θα συνεχίσει αταλάντευτα να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η πρόοδος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό και, αντιστρόφως, η πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να βελτιώνει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λογικές παζαριού, όμως, που θέλουν τα πάντα στο ίδιο καλάθι δεν γίνονται δεκτές».

Μίλησε και για την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο: «Για τόσο σημαντικά ζητήματα όπως ο καθορισμός ΑΟΖ δεν κάνουμε σχόλια, βάζουμε υπογραφές όταν είμαστε έτοιμοι. Και βάλαμε, όπως κάναμε με την Ιταλία και τώρα με την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης είναι παράνομο, άκυρο και νομικά ανυπόστατο. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ενεργοποιήσαμε τις διεθνείς μας συμμαχίες και αναδείξαμε τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί από την ΕΕ, τις μεγάλες, αλλά και τις γειτονικές χώρες και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργών μίλησε και για ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο: «Η πρώτη πρόταση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μέσω προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, έγινε από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το Μάιο του 1975, προς τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Ενώ μάλιστα έγινε δεκτή, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν επί αυτού, η Άγκυρα προχωρούσε σε προκλήσεις και έθετε διαρκώς διαδικαστικά εμπόδια. Μετά από αυτό, η Ελλάδα -επικαλούμενη και το κοινό ανακοινωθέν των Βρυξελλών- προσέφυγε μονομερώς τότε στη Χάγη.

Σε ό,τι αφορά στην παρούσα κατάσταση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είναι πάντα πρόθυμος να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που θεωρούμε ότι έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε, και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Όμως, δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!