Ο Τσεμ Γκουρντενίζ πρώην ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, έδωσε συνέντευξη στην ιταλική Agi. Αναφέρθηκε στην ένταση που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, υποστηρίζοντας πως ένας πιθανός πόλεμος στο Αιγαίο θα σήμαινε το τέλος του ΝΑΤΟ.
“Από τη μία πλευρά βλέπουμε τη βία με την οποία η Ελλάδα απορρίπτει τους μετανάστες, σε μια σαφή παραβίαση του ναυτικού δικαίου, αφετέρου βλέπουμε συνεχείς προσπάθειες της Αθήνας να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας, χάρη στην υποστήριξη άλλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες την χρησιμοποιούν ως “πολιορκητικό κριό” για να χτυπήσουν την Τουρκία”, λέει ο Γκουρντενίζ, αναφερόμενος στη διαμάχη για την υφαλοκρηπίδα.
“Ένας πόλεμος στο Αιγαίο για τον ίδιο, θα σήμαινε το τέλος του ΝΑΤΟ και θα ωθούσε την Τουρκία οριστικά σε ρωσική τροχιά”.
Ο Cem Gurdeniz που τώρα είναι επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Koc, κοσμικός, εθνικιστής, σε μια συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, διευκρινίζει ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan στα τουρκικά) δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ και με το κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, εμπνέεται από αυτό για τις δικές του πολιτικές.
Η θεωρία της γαλάζιας πατρίδας ουσιαστικά είναι έργο των Κεμαλιστών που υλοποιεί τώρα για ίδιο όφελος ο Τούρκος πρόεδρος.
“Το σχέδιο Mavi Vatan περιγράφει την επιστροφή της Τουρκίας στις ανοικτές θάλασσες, με την ένωση μεταξύ της Ανατολίας και της Ανατολικής Μεσογείου, που αποτελεί ένα δόγμα με το οποίο η Τουρκία επιδιώκει να λάβει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο”, διευκρινίζει ο Ναύαρχος.
Σε μια υπενθύμιση του ίδιου της οθωμανικής περιόδου σε σχέση με το σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται ξανά μόνη της εναντίον της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, των ΗΠΑ και της ΕΕ σύμφωνα με τον Γκουρντενίζ, ακριβώς όπως το 1920, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία διαλύθηκε κατόπιν αιτήματος των δυτικών δυνάμεων.
“Σήμερα, όπως και τότε, η Τουρκία βρίσκεται μόνη της να αγωνίζεται για τα σχέδια της. Στο παρελθόν, ο στόχος των δυτικών δυνάμεων ήταν να περιορίσουν την Τουρκία εντός των συνόρων της Ανατολίας, αλλά τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει,και από το 2002 μέσω του Mavi Vatan θα διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, μέσω της διπλωματίας των πολεμικών μας πλοίων”, δηλώνει ο Gurdeniz.
Με την κρίση να είναι ενεργή με την Ελλάδα ο Τούρκος Ναύαρχος Gurdeniz έχει σαφείς ιδέες σχετικά με την εγκυρότητα της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.
“Η Ελλάδα ζει στον κόσμο των ονείρων. Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι αδιανόητα, ερχόμενα σε αντίθεση με το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Το Κάιρο δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της Ελλάδας, επειδή δεν υπάρχουν ελληνικά νησιά που “βλέπουν” προς τις αιγυπτιακές ακτές.
Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η Αθήνα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ και τώρα ισχυρίζεται ότι θα επεκτείνει την υφαλοκρηπίδα της κατά 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα λόγω ύπαρξης ΑΟΖ του Καστελόριζου, ενός νησιού λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων, 580 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το δικό της πολεμικό ναυτικό. Ας είμαστε ξεκάθαροι προς στις ΗΠΑ και την ΕΕ “, συνεχίζει ο ίδιος.
Ο ίδιος μιλά για την μόνη λύση που είναι αυτή των δύο ανεξάρτητων κρατών,ο φεντεραλισμός θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σύγκρουση, αλλά το πρώτο θεμελιώδες βήμα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίζει τα δικαιώματα του τουρκικού τμήματος του νησιού, και να αποδεχθεί συν διαχείριση των εσόδων των ενεργειακών πόρων, αντί να ενεργεί κρυφά για δικό της όφελος.
Για το Αιγαίο,σύμφωνα με τον Τούρκο Ναύαρχο, “το 75% των ρωσικών εσόδων από το θαλάσσιο εμπόριο διέρχεται από το Αιγαίο, και μια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ωθούσε σίγουρα την Άγκυρα στη ρωσική τροχιά με τις ΗΠΑ να χάνουν τις βάσεις τους στην Ανατολία, φέρνοντας το τέλος του ΝΑΤΟ”.