(upd): Την παραίτησή του από την προεδρία του Μαλί ανακοίνωσε ο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κειτά, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από στασιαστές στρατιωτικούς.

Ο πρώην πρόεδρος του Μαλί, ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, όπου εμφανίστηκε με μάσκα για τον κορωνοϊό.

«Θα ήθελα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού ευχαριστήσω τον λαό του Μαλί διότι με συνόδευσε όλα αυτά τα χρόνια και για τη θέρμη της στοργής του, να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου, όλα τα καθήκοντά μου, από αυτή τη στιγμή», είπε ο Κεϊτά σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση ORTM. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία η κυβέρνησή του και θα διαλυθεί η Βουλή της αφρικανικής χώρας.

«Δεν θέλω να χυθεί αίμα για να παραμείνω στην εξουσία», εξήγησε ο Κεϊτά στο σύντομο διάγγελμά του, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη του αρχηγού του κράτους και κορυφαίων αξιωματούχων από στασιαστές στρατιωτικούς.

«Μπορούμε να σας πούμε ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι υπό τον έλεγχό μας. Τους συλλάβαμε στο σπίτι του προέδρου», είπε ο επικεφαλής στρατιωτικός.

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του βρίσκονται σε ένα θωρακισμένο όχημα, καθ’ οδόν για το Κατί», το στρατόπεδο, στα προάστια της πρωτεύουσας, απ’ όπου ξεκίνησε το πρωί το στρατιωτικό κίνημα, είπε άλλη πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο


Σήμερα εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα στο Μάλι με ειδικές δυνάμεις του Στρατού να συλλαμβάνουν πολιτικούς και στρατιωτικούς που επρόσκειντο στην κυβέρνηση. Το Μπαμακό, η πρωτεύουσα τη, έχει γίνει το κέντρο πανηγυρισμού από χιλιάδες οπαδούς των κινηματιών που ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπαμακό για να «γιορτάσουν», δηλώνοντας ότι είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο Κεϊτά.

Καμία από τις πηγές δεν διευκρίνισε ποιοι και πόσοι είναι οι συλληφθέντες. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι δεν είδε κάποια απόδειξη ότι μεταξύ τους είναι και ο πρόεδρος.
Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή διαλόγου για να τερματιστεί η κρίση. Δεν διευκρίνισε όμως με ποιους θέλει να κάνει διάλογο. «Το ξέσπασμα που παρατηρείται αντικατοπτρίζει μια κάποια απογοήτευση που μπορεί να είναι δικαιολογημένη», σχολίασε.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες εμπλέκονται στη στάση. Ένας εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στη βάση του Κατί, περίπου 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Από το Κατί είχε ξεκινήσει η στάση του 2012 που οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου Αμαντού Τουμανί Τουρέ και συνέβαλε στην πτώση του βόρειου Μαλί στα χέρια των τζιχαντιστών οι οποίοι συνεχίζουν να δρουν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ένας «σχετικά μικρός αριθμός» μελών της Εθνοφρουράς, που ήταν δυσαρεστημένοι λόγω μιας καθυστέρησης στην καταβολή του μισθού τους, κατέλαβαν μια αποθήκη πυρομαχικών αλλά στη συνέχεια περικυκλώθηκαν από άλλα κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά δεν φαίνεται η κατάσταση να είναι έτσι.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Μπαμακό, γύρω από το Μνημείο της Ανεξαρτησίας, επιτέθηκαν στα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και πυρπόλησαν κάποια από αυτά, είπε ένας μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, τα κυβερνητικά κτίρια εκκενώθηκαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης ORTM εκκενώθηκαν επίσης, σύμφωνα με τον Καλίφα Ναμάν, ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν επίθεση στο κανάλι, το οποίο εξακολουθεί να μεταδίδει μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.

Ένας κάτοικος του Μπαμακό είπε ότι ένοπλοι απέκλεισαν την πρόσβαση σε δύο γέφυρες του ποταμού Νίγηρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν το κίνημα, ενώ η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί όλους τους Μαλινέζους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς» (σ.σ.: εδώ γελάμε) της χώρας τους.