Την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτιώτης για τις «μονομερείς, παράνομες και προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μ.Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής. Σημείωσε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και συνυπέγραψε ένα ανυπόστατο μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη, Ο Μ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα περιστατικά με την προώθηση μεταναστών στον Έβρο (τον περασμένο Μάρτιο), τις NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis και την αποστολή του τουρκικού στόλου στην εν λόγω περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι και η Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει και αυτή το στόλο της στην περιοχή και μόνο λόγω αυτοσυγκράτησης δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο.
Ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί ψευδή είδηση ότι η Ελλάδα αρνείται το διάλογο, καταγγέλλοντας την “εχθρική και επιθετική” ρητορική της Τουρκίας, περί “τάχα μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Ελλάδας”.
Ο Μ.Βαρβιτσιώτης, χαρακτήρισε την Τουρκία αναθεωρητική δύναμη και επέδειξε χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” που περιλαμβάνει τμήματα του Αιγαίου.
Ο αναπληρωτής Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και αν αυτός αποτύχει με κοινή προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί υπό το καθεστώς απειλών.
Αναλυτικά μάλιστα περιέγραψε την αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και την πολλαπλή εμπλοκή της σε συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο και την υποστήριξη στη Χαμάς, τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί και άλλα.
Κάλεσε δε την ΕΕ να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση το ρόλο της στην περιοχή και δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπτωση μη αποκλιμάκωσης πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα μέσω έξυπνων κυρώσεων προς την Τουρκία, μεταξύ άλλων και για λόγους αξιοπιστίας, καθώς και άλλοι διεθνείς παράγοντες αναμένουν να ζυγίσουν την ευρωπαϊκή αντίδραση.
Τέλος σε σχέση με τον ΚΥΤ της Μόρια, ο Υπουργός τόνισε ότι αυτό που προσπαθούν οι αρχές είναι να παράσχουν καταφύγιο στους αλλοδαπούς, να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στο νησί και να περιορίσει τις επιπλοκές από την πιθανή μετάδοση COVID19 από όσους είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι “έχετε περιορισμένο χρόνο να αλλάξετε πορεία”, ώστε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Ο Μ.Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να στοχεύουν στο καθεστώς ώστε να αλλάξει πορεία και όχι στους πολίτες, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τον Ερντογάν στην επιθετική του στάση επεσήμανε ο Υπουργός.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει σήμερα αν θα υπάρξει σχετική με την Τουρκία συζήτηση στην ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Τόνο Ιστουρίθ υποστήριξε τα λεγόμενα του Υπουργού και ζήτησε κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση. Για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση του Συμβουλίου για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, ώστε να είναι βέβαιοι οι Έλληνες ότι ευρωπαϊκά όπλα δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίων τους και χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις που προτείνουν ο ΥΠΕΞ, ως “χάδι για τον Ερντογάν”.