H Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis πραγματοποίησε έρευνες κατά μήκος 3.525 χιλιομέτρων και συνέλεξε σεισμικά δεδομένα και ότι το ερευνητικό πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι για μηνιαία συντήρηση ρουτίνας και ότι οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.
Υπενθυμίζεται πως ακόμα η ελληνική κυβέρνηση λέει πως «δεν έγιναν έρευνες» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα…
Αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα απειλεί πως θα επιστρέψει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό σκάφος σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες.
Προκαλεί δέος το συνολικό μέγεθος των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων και το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει μια πολύ καλή εικόνα του τι κρύβει η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, αφού επέμεινε στην εξονυχιστική διερεύνησή της.
Σημειώνεται ότι εκεί βρίσκεται η περίφημη «Λεκάνη του Ηροδότου».
Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι το Oruç Reis,το οποίο επέστρεψε στην Αττάλεια, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του, μόλις ολοκληρωθεί η μηνιαία προγραμματισμένη συντήρηση, η αντικατάσταση προσωπικού και οι προετοιμασίες.
«Το Σεισμικό Ερευνητικό Πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας στη θέση Demre-1 στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου. Το Oruç Reis έχει πραγματοποιήσει 3525 χιλιόμετρα σεισμικής συλλογής δεδομένων στην περιοχή μέχρι στιγμής. Το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι για αλλαγή προσωπικού και επόμενες προετοιμασίες αποστολής. Η επιστροφή στο λιμάνι για μηνιαία προμήθεια και συντήρηση είναι μια δραστηριότητα ρουτίνας που πραγματοποιείται πάντα. Το πλοίο θα συνεχίσει τις σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας μετά τις εργασίες προμήθειας και συντήρησης.
Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Το γεωτρητικό πλοίο Yavuz εξακολουθεί να βρίσκεται στο τεμάχιο Seljuk-1, το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin Pasha συνεχίζει επίσης τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο»
https://twitter.com/TCEnerji/status/1305252439449366531
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ πάντως είχε ανακοινώσει πως «δεν τελειώσαμε» με το Oruc Reis.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε ως θετική ενέργεια την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε: «To Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες του στην περιοχή, σύμφωνα με το πλάνο μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»