Θρίλερ στον κυβερνοχώρο με έναν νεκρό είχαμε στη Γερμανία, όταν χάκερ επιτέθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ. Όταν το ανακάλυψαν ήταν πλέον αργά.
«Ψηφιακό έμφραγμα» υπέστη το γερμανικό νοσοκομείο, το μεγαλύτερο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όταν τα πάντα «νέκρωσαν». Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, ψηφιακό υλικό με ιστορικά των ασθενών, ακόμα και οι αίθουσες των χειρουργείων ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν, εξαιτίας της επίθεσης που δέχθηκαν από χάκερ.
«Δεν μπορούσε να κινηθεί κανένα ασθενοφόρο, κανένα ελικόπτερο. Τα εξωτερικά ιατρεία νέκρωσαν. Ήταν μια τρομακτική περίοδος για εμάς και τους ασθενείς», εξήγησε ο ιατρικός διευθντής, Φρανκ Σνάιντερ.
Οι χάκερς «κλείδωσαν» συνολικά τριάντα σέρβερ και σε έναν εξ αυτών άφησαν μια εκβιαστική επιστολή, ώστε να έρθουν οι αρχές του πανεπιστημίου σε επικοινωνία μαζί τους. Δεν απαίτησαν χρήματα.
Ωστόσο, η επίθεσή τους απέβη μοιραία για μια γυναίκα, που μόλις είχε διακομίστηκε στα επείγοντα κι έπρεπε να εγχειριστεί αμέσως. «Με το ίδιο ασθενοφόρο, που διακομίστηκε στο Ντίσελντορφ, η γυναίκα διακομίστηκε στο Βούπερταλ, 30 χιλιόμετρα μακριά. Η διάρκεια της διαδρομής είναι μόνο 30 λεπτά, αλλά η ασθενής δεν άντεξε και κατέληξε», ενημέρωσαν από της εισαγγελία του Βούπερταλ, που έχει αναλάβει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.
Είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο κρούσμα κυβερνοεπίθεσης με νεκρό.
Ο στόχος των δραστών ήταν αποκλειστικά το πανεπιστήμιο κι όχι το νοσοκομείο, το οποίο χτυπήθηκε κατά λάθος, όπως εκτίμησε ο Κρίστοφ Χέμπεκερ από την εισαγγελία της Κολωνίας. «Με βάση τα όσα συνέβησαν, υποθέτουμε ότι επρόκειτο περί λάθους, ότι οι δράστες δεν ήθελαν να “κλειδώσουν” τους σέρβερ του νοσοκομείου, αλλά μόνο του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ», επεσήμανε.
Εξάλλου, μόλις ενημερώθηκαν για την κατάσταση έδωσαν τους κωδικούς, για να «ξεκλειδώσουν» οι σέρβερ. Η λειτουργία του νοσοκομείου, βέβαια, θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες για να επανέλθει πλήρως. Όπως εξήγησε ο Φρανκ Σνάιντερ, προς το παρόν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν επείγοντα περιστατικά.