Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν για «τη διεξαγωγή του νέου γύρου διερευνητικών επαφών», όπως χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τις διαπραγματεύσεις για την ελληνική υφαλοκρηπίδα και βέβαια την αποστρατικοποίηση των νησιών
Στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών, αλλά αναφέρεται πως θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως ενημερώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας – Τουρκίας: Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι πριν μερικές ημέρες ανέφερε ότι «Η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία, και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει εργασίες για νομικές διαδικασίες», κι ενώ οργιάζει η φημολογία ότι έχει υπογραφή σχετικό πρακτικό για έναρξη συζητήσεων επί του θέματος από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε αποστρατικοποίηση μερική ή ολική έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις:
Η βασική προϋπόθεση είναι να διαλυθεί οργανικά η Στρατιά του Αιγαίου και να τραβηχτούν οι κύριες τουρκικές βάσεις σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Αυτό είναι κάτι που δεν θα το αποδεχτεί η τουρκική κυβέρνηση.
Η δεύτερη πρόταση για μερική αποστρατικοποίηση σε μικρότερο βαθμό, που σημαίνει ότι θα απομακρυνθούν τα βαρέα όπλα του Πυροβολικού (δηλαδή ρουκετοβόλα και βαριά πυροβόλα), θέτει ως προϋπόθεση να διαλυθεί οργανικά η στρατιά του Αιγαίου με μετακίνηση όσο δυνατόν περισσότερων μονάδων στα ανατολικά.
Βέβαια, για να επιστρέψουν πίσω οι τουρκικές δυνάμεις χρειάζονται ένα σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα, ενώ η Ελλάδα για να επανεξοπλίσει πάλι τα νησιά θα χρειαστεί πολλούς μήνες και θα υπάρχει μέχρι τότε ένα σοβαρό κενό εθνικής ασφάλειας.
Το πρακτικό αυτό, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής προεδρίας, όπως και της Αθήνας και του Βερολίνου.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει άμεσα για το αν έχει υπογράψει πρακτικό με το οποίο δέχεται την έναρξη συζήτησης για αποστρατικοποίηση, μερική ή ολική των νησιών του Αιγαίου ή για κάτι ανάλογο.