Διαδικτυακή συζήτηση με την επικοινωνιακή χορηγία του pronews.gr διοργάνωσε η AHEPA σε συνεργασία με Mediterranean Council & Forum (medcf.org), την Κυριακή 04 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 Ελλάδος (13.00 Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ- EST) με θέμα «PAX MEDITERRANEΑ».

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κ. Αρετή Καλογερογιάννη Operational Director, CBDO, Executive MBA, MEDCF PR & Media Director.

Συζήτησαν ζωντανά σε παράλληλη προβολή οι, Εύα Κουλουριώτης Ειδική Αναλύτρια για τη Μέση Ανατολή, κ. Κωνσταντίνος Γρίβας Αναπλ. Καθηγητή Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Καθηγητής στο τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών σπουδών Παν. Αθηνών Σάββας Τσίβικος CEO at Cypreco industries inc. AHEPA’s Supreme Treasurer, προλόγισε και σχολίασε ο Ανδρέας Ζαπουνίδης Σύμβουλος Ασφαλείας & Community Liaison Consultant Energy and Defence Industry – Πρόεδρος του τμήματος ΑΗΕΡΑ HJ41 Καλαμαριά.

Σήμερα που τα μεγάλα συμφέροντα κρατών και πολυεθνικών ενώνονται ξανά στην καρδιά της Μεσογείου και ξυπνά ο νεο-οθωμανισμός έχοντας ως βάση του τον Ερντογανισμό, οι «Χριστιανικές» κυβερνήσεις της Δύσης, φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να χαλάσουν το σύγχρονο καθεστώς των διομολογήσεων και παζαρεύουν όπως τότε την Ανατολική Πύλη του Δυτικού Κόσμου… την Ελλάδα.

Πολύ σημαντική η δήλωση του Σάββα Τσίβικου (AHEPA Supreme Treasurer):

…δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα και βλέπω κάποιους αφελείς ξεστρατισμένους πολιτικάντηδες και πολιτικούς οι οποίοι λένε και τι θα χάσουμε αν θα πάμε σε διάλογο;…

O καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας επισήμανε χαρακτηριστικά: «Θα επιμείνω, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρισιμότητα, είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει στις διεθνείς εξελίξεις και το θέμα είναι πως θα πρωταγωνιστήσει, θα πρωταγωνιστήσει ως θήραμα σε κάποια αρπακτικά της περιοχής ή ως ένας δυνατός παίκτης και αυτό είναι δική της επιλογή και αυτό και αυτό οφείλει να το πράξει μόνη της εάν υπάρχει μια κοινή συνισταμένη σε ότι είπαμε όλοι σήμερα νομίζω είναι ακριβώς αυτό το πράγμα, ότι δεν υπάρχει κάποια μόνιμη ταύτιση με κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όσο ισχυρός και να είναι αυτός ότι δεσμούς και να έχεις μαζί του, όχι μόνο μπορεί να αλλάξει αύριο αλλά και σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολλαπλότητα σχέσεων που έχει που έχει μικτές και ανταγωνιστικές παραμέτρους με τους πάντες, συνακόλουθα λοιπόν… η μόνη φυσιολογική Εθνική υγιείς πολιτική που υπάρχει είναι μια πολιτική Εθνικής ανεξαρτησίας Εθνοκεντρική που στοχεύει στο ότι η Ελλάδα να μην είναι δεδομένη για κανέναν, ούτε για τους εχθρούς ούτε για τους φίλους».

Ο κ. Τσίβικος επισήμανε πως: «… λόγω των αμερικανικών εκλογών δεν θα υπάρξει οτιδήποτε τουλάχιστον, οι Ελληνο-αμερικάνικες σχέσεις δεν ήταν ποτέ σε τόσο υψηλό σημείο, γίνονται πολλά και στην Ελλάδα και στις ΗΠ, ξεκάθαρη αναβάθμιση σχέσεων χωρις υποσημειώσεις δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το ρόλο της Τουρκίας, παίζει το δικό της παιχνίδι και σπρώχνει το φάκελο μέχρι να υπάρχει αντίσταση από τον απέναντι… κι αν ακόμη η Τουρκία ήταν μέλος των MED7-8 η Τουρκία δεν θα άλλαζε ποτέ τη στάση της..διάλογος με όλα στο τραπέζι καλύτερα να δέσουμε μια πέτρα στο λαιμό μας και να πάμε στην πιο κοντινή παραλία… δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα και βλέπω κάποιους αφελείς ξεστρατισμένους πολιτικάντηδες και πολιτικούς οι οποίοι λένε και τι θα χάσουμε αν θα πάμε σε διάλογο;… και μετά μας φταίνε οι ΗΠ και η Ρωσία όταν δεν ξέρουμε εμείς οι ίδιοι τι κάνουμε… τα βλέπω από εδώ από μακριά (σ.σ. ΗΠ) και αναρωτιέμαι αν υπάρχει μέλλον… πρέπει στην Ελλάδα και στην Κύπρο να αποφασίσουμε που ανήκουμε… πρέπει να υπάρχει μια ευέλικτη πολιτική και να έχεις σχέσεις με διάφορους, αλλά πρέπει να ξέρεις τι πρεσβεύεις για το μέλλον, αν ένα από αυτά απουσιάζει είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις».

Η κ. Κουλουριώτη μεταξύ άλλων τόνισε: «…Πρέπει να είμαστε περισσότερο επιθετικοί, η Κύπρος είναι παράδειγμα φοβερό, πως μια μικρή χώρα καταφέρνει σταθερά να προωθεί τα συμφέροντα της με τόσο έξυπνο τρόπο η Ελλάδα δεν το έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή… ανέκαθεν διαφωνώ με την πολιτική κατευνασμού, δεν ασκείται, η Τουρκία ξεκινάμε διαπραγματεύσεις από το μηδέν, πάμε να δούμε τα θέματα μας στο τραπέζι, το πιστεύουν δεν το πιστεύουν θα φανεί, θα δούμε πως θα εξελιχθεί… το Κεμαλικό κόμμα ήταν επικριτικό με τον Ερντογάν ότι δεν ήταν πολύ σκληρός με την Ελλάδα… προς το παρόν δεν θα έχουμε ιδιαίτερη εξέλιξη.

Η Τουρκία είναι πολύ απασχολημένη στη Συρία και τη Λιβύη, υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι «παίζει» να υπογράψουν ΑΟΖ με την Αίγυπτο, πρέπει να είμαστε alert να δούμε κι εσείς εκεί στην Αμερική».

">Live streaming στο youtube/AHEPA HJ41

Live streaming στο facebook/AHEPA HJ41

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χορηγός ζεύξης social media eforum LIOKOU COPY SHOP – 26ης Οκτωβρίου 18 Θεσσαλονίκη