ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Βρέθηκε μέρος του «θησαυρού» του Μ.Καντάφι – Πού εντοπίστηκε και πώς σχετίζεται η Τουρκία

Βρέθηκε μέρος του «θησαυρού» του Μ.Καντάφι – Πού εντοπίστηκε και πώς σχετίζεται η Τουρκία

Γάλλοι αστυνομικοί εντόπισαν ένα μέρος από το «θησαυρό» των 160 εκατομμυρίων ευρώ του Μουάμαρ Καντάφι, που είχε κλέψει εν έτει 2017 από λιβυκή τράπεζα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Le Parisien», η τότε κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε να της σταλούν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα των 100 και 200, από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν σε μια τράπεζα στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη. Ωστόσο, στις αρχές του 2017 εν μέσω του εμφυλίου, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέσπασε συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ και 1-2 εκατομμύρια δολάρια.

Το μισό του ποσού σε ευρώ ήταν καλά διατηρημένο, όμως τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα, τα οποία είχαν μείνει για μεγάλο διάστημα μέσα στο νερό, ήταν μισοκατεστραμμένα, σύμφωνα με μια «πηγή» προσκείμενη στην έρευνα. Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός δαπάνησε τα 80 εκατομμύρια που ήταν σε καλή κατάσταση για να αγοράσει όπλα και άλλα υλικά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το καλοκαίρι του 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημερώθηκε ότι ορισμένα από τα «επίμαχα» χαρτονομίσματα «επέστρεψαν» στην Ευρώπη. Σε ποσοστό 90% τα διακινούσε η τουρκική κοινότητα και συγκεκριμένα η τουρκική μαφία, σύμφωνα με μια αστυνομική «πηγή». Τα πρώτα εντοπίστηκαν στην κατοχή εργαζομένων από χώρες του Μαγρέμπ, οι οποίοι ήθελαν να τα ανταλλάξουν με καινούρια. Τους είχαν πληρώσει με αυτά Τούρκοι υπεργολάβοι.

Πολλά τέτοια χαρτονομίσματα άρχισαν αμέσως να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, σημαίνοντας «συναγερμό». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μάλιστα, ζήτησε το 2020 να μη γίνονται πλέον δεκτά αυτά τα τραπεζογραμμάτια, των οποίων έχει καταγράψει του σειριακούς αριθμούς.

Περίπου εκείνη την εποχή, Γάλλοι αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα παρακλάδι της υπόθεσης στη Λιμόζ, στην κεντρική Γαλλία, ένα ζευγάρι που εργαζόταν σε αγορές και ανεφοδιαζόταν από την Τουρκία. Αγόραζαν τα χαρτονομίσματα στο 50-75% της ονομαστικής αξίας τους, ανάλογα με την κατάστασή τους, και είτε τα έριχναν στην αγορά είτε τα ξαναπουλούσαν στο Βέλγιο.

Στις αρχές του 2020 ο άνδρας συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία, έχοντας στην κατοχή του 15.000 ευρώ σε τέτοια χαρτονομίσματα. Τότε, όμως, η ΕΚΤ δεν είχε εκδώσει ακόμα την οδηγία της κι έτσι δεν ερευνήθηκε περισσότερο το θέμα.

Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν τελικά -ύστερα από αρκετούς μήνες- στη σύλληψη του ζευγαριού, που σκόπευε να πουλήσει κατεστραμμένα χαρτονομίσματα, και διώκεται πλέον για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στην κατοχή του είχε περί τα 40.000 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρχές εκτιμούν ότι τα χαρτονομίσματα αυτά θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παντού στον κόσμο, επί χρόνια. Πιστεύουν, επίσης, ότι πολλά εκατομμύρια από αυτόν το «θησαυρό» βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.