Πριν την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο φόρουμ «GlobSec 2020» επί της ουσίας προπαπαγανδίζοντας τις τουρκικές θέσεις μπροστά σε ένα ακροατήριο που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Εκεί χαρακτήρισε την Μεγίστη ως «μικροσκοπικό νησί» και λίγο αργότερα η Άγκυρα προσάρτησε τα Βαρώσια στην Κύπρο.

Μιλώντας χωρίς αντίλογο σε θεματική ενότητα με τίτλο «ο ρόλος της Τουρκίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε συγκεκριμένους χάρτες με τις ελληνικές και τις τουρκικές θέσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με προφανή σκοπό να αποδομήσει τις ελληνικές θέσεις, επιχειρώντας να διαδώσει τις τουρκικές αξιώσεις σε ένα διεθνές ακροατήριο.

Ειδική αναφορά έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Καστελόριζο παρουσιάζοντας κάρτα με τρεις χάρτες που αποτυπώνουν την τουρκική πολιτική για το Καστελόριζο που προφανώς είναι κάρφος εν τω οφθαλμώ της Άγκυρας.

Ο πρώτος ήταν ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης. Ο δεύτερος ήταν ένας χάρτης με ελληνική και τουρκική σημαία που κατά τον κ. Τσαβούσογλου έδειχνε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή και ο τρίτος χάρτης είναι αυτός του Καστελόριζου που όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσαβούσογλου είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το Καστελόριζο «μικροσκοπικό νησί» ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να δίνει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική ΟΙκονομική Ζώνη συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε μάλιστα ότι οι σεισμικές έρευνες που έγιναν από το Oruc Reis από τις 10 Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που η Άγκυρα έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως ανήκουσες σε ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Μετά την επανάληψη της τουρκικής προπαγάνδας μπροστά στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, στο περιθώριο του φόρουμ ασφαλείας της Μπρατισλάβας, όπου και οι δύο υπουργοί ήταν ομιλητές (αλλά σε διαφορετικές θεματικές ενότητες).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!