Η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιμένει στην αρχική της εισήγηση ότι οι πρώην βουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου είναι αθώοι αλλά προχώρησε στη μετέπειτα εισήγηση για την μη αναγνώριση ελαφρυντικών, γιατί όπως είπε, η δεύτερη εισήγηση έπρεπε να είναι σύμφωνη με την απόφαση του δικαστηρίου.
Η εισαγγελέας της έδρας κ. Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε και έλαβε το λόγο με αφορμή, όπως είπε, τις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης λόγω της πρότασής για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας τόνισε αρχικά ότι θα τοποθετηθεί με αφορμή τη «σφοδρή επίθεση» που δέχθηκε από συνηγόρους υπεράσπισης και τις αιχμές που είπε άφησαν για εκείνη περί αλλαγή πλεύσεως της, λόγω αλλαγής του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής.
Αναλυτικά, η εισαγγελέας είπε:
«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.
Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο».
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο στο δικαστήριο να κριθεί ένοχος από τους 68 αρχικά κατηγορούμενους της υπόθεσης μόνο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.
Αντίθετα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχής, κλπ.
Το αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι υπάρχουν ελαφρυντικά ή όχι έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί η αναγνώριση ελαφρυντικών συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι.
Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης «εγκληματικής οργάνωσης» (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης.
Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε «εγκληματική οργάνωση» το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη.
Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.
Να πούμε επίσης πως από τις ποινές αφαιρούνται οι δεκαοκτώ μήνες προφυλάκισης. Δηλαδή αν κάποιος πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 2 ετών τότε μετά την αφαίρεση των 18 μηνών θα εκτίσει ποινή έξι μηνών.