Με την Τουρκία να εμμένει στην προκλητική της στάση έχοντας προαναγγείλει ακόμα και έρευνες στα νότια της Κρήτης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και στρατηγικής σημασίας, προχώρησε στη δημιουργία φυλακίου στην ακριτική Γαύδο.
Λίγους μόλις μήνες μετά την εγκατάσταση των στρατιωτών και τη διαμόρφωση του κλιμακίου σε χώρο που παραχώρησε η δημοτική Αρχή, δίπλα στον Φάρο, η δήμαρχος του νησιού, κ. Λίλιαν Στεφανάκη, μίλησε για τη σημασία της παρουσίας του στρατού στην εσχατιά της Ευρώπης.
«Ήταν επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί αυτό το κλιμάκιο και μάλιστα θα έπρεπε να υπήρχε χρόνια πριν, μιας και μιλάμε για το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας», ήταν το σχόλιο της δημάρχου.
Πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι προφανής στόχος είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας να έχουν πλέον ισχυρή παρουσία σε όλα τα νευραλγικά και στρατηγικά σημεία της επικράτειας. Επιπλέον, η δημιουργία του εν λόγω φυλακίου υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξηθεί κι άλλο η επιχειρησιακή δυνατότητα του στρατού στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο και να πετύχει αποτελεσματικότερη επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.
Για τους λιγοστούς κατοίκους του ακριτικού νησιού πάντως, η παρουσία του στρατού δεν έρχεται μόνο να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας, αλλά κυρίως να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό και να συμβάλει στην αντιμετώπιση καθημερινών δυσκολιών. Σύμφωνα με την κ. Στεφανάκη, «όταν υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνα απόφαση να παραχωρήσει έναν χώρο ιδιοκτησίας του στα κτήρια του Φάρου που βρίσκεται κοντά στο οικισμό Άμπελος».
Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, έδωσε εντολή για τάχιστες και αθόρυβες διαδικασίες. Πράγματι, τα πράγματα εξελίχθηκαν εξαιρετικά γρήγορα και μέσα στον Ιούλιο το κτήριο είχε παραχωρηθεί. Απέμεναν οι εργασίες διαμόρφωσης του φυλακίου και η οργάνωση. Στο ακριτικό φυλάκιο υπηρετούν σήμερα οκτώ φαντάροι και ένας επικεφαλής τους από στρατιωτική μονάδα του Ρεθύμνου.
«Νιώθουμε καλύτερα»
«Νιώθουμε καλύτερα με την παρουσία του στρατού, όχι τόσο για την επιχειρησιακή τους δύναμη, αλλά επειδή το νησί μας έχει ελάχιστους κατοίκους, τον χειμώνα ερημώνει και σίγουρα για μας είναι σημαντικό να τονώνεται ο πληθυσμός. Επιπλέον έχει αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ μας, έχει τύχει να συνδράμουν σε εργασίες που κάναμε σαν Δήμος, διότι διαθέτουν την τεχνογνωσία, και ας μην ξεχνάμε ότι ο στρατός δεν είναι μόνο για την άμυνα της πατρίδας μας, αλλά θα πρέπει να είναι και κοντά στην κοινωνία, κοντά στους πολίτες όταν εκείνοι το χρειάζονται», υπογράμμισε η κ. Στεφανάκη, η οποία τόνισε ότι και ο Δήμος θα είναι στο πλευρό των στρατιωτών του φυλακίου, όποτε το ζητήσουν.
Το φυλάκιο της Γαύδου είναι εξοπλισμένο με ραντάρ και έχει τη δυνατότητα ελέγχου της περιοχής σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.
Δείτε το ρεπορτάζ: