Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση από το Ηνωμένο Βασίλειο δύο Λευκορώσων διπλωματών, σε αντίδραση για παρόμοιο μέτρο που ελήφθη σε βάρους δύο Βρετανών διπλωματών από τη Λευκορωσία.
“Η Βρετανία δεν θα εκφοβιστεί από τις απόπειρες του καθεστώτος (του προέδρου Αλεξάντρ) Λουκασένκο να μας εμποδίσει να εκφράσουμε τη γνώμη μας για τις νοθευμένες εκλογές και την απεχθή βία κατά του λευκορωσικού λαού”, δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ μέσω του Twitter.
“Σήμερα απελάσαμε δύο Λευκορώσους διπλωμάτες σε απάντηση στην αδικαιολόγητη απέλαση (Βρετανών) διπλωματών”, πρόσθεσε.
Η Λευκορωσία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο διπλωμάτες της πρεσβείας της Βρετανίας, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Ανατόλι Γκλαζ “λόγω των ασυμβίβαστων δραστηριοτήτων τους (…) με την ιδιότητα του διπλωμάτη”.
Σύμφωνα με το δημόσιο λευκορωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ONT, πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο Τίμοθι Γουάιτ Μπόικοτ και την αναπληρώτρια πρέσβη της Βρετανίας Λίζα Θάμγουντ, οι οποίοι φέρεται να “συγκέντρωναν πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσία και τις διαδηλώσεις”.
Τη Δευτέρα, η Βρετανία έκρινε ήδη “εντελώς αδικαιολόγητη” την απέλαση των δύο διπλωματών της που παρατηρούσαν “νομίμως” τις διαδηλώσεις στο Μινσκ.
Κατήγγειλε επίσης τη στάση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος θα έπρεπε “να δεχθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές” αντί να επιτίθεται σε αυτούς που ρίχνουν φως στην “καταστολή” τους.
Στην εξουσία από το 1994, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας μετά την επανεκλογή του στις αρχές Αυγούστου, την οποία η αντιπολίτευση και η Δύση θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα νοθείας.
Κάθε Κυριακή από τον Αύγουστο, δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ζητώντας την απομάκρυνση του Λουκασένσκο.
Ωστόσο, ο Λουκασένκο άντεξε την πίεση των διαδηλώσεων και ενέτεινε τα πλήγματα στην αντιπολίτευση, συλλαμβάνοντας ή οδηγώντας στην εξορία τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κινήματος διαμαρτυρίας. Η λευκορωσική αντιπολίτευση καταδίκασε τη Δευτέρα ένα νέο κύμα καταστολής μετά τη σύλληψη περισσότερων από 1.000 ανθρώπων την προηγούμενη ημέρα.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις, οι οποίες ελήφθησαν σε συντονισμό με τον Καναδά, σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Λουκασένκο, λόγω της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η Βρετανία ανακάλεσε την πρέσβη της στη Λευκορωσία, ακολουθώντας τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.