Το Oruc Reis έπιασε λιμάνι το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το τι θα ακολουθήσει μετά τις 11 Δεκεμβρίου. Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα της τουρκικής επιθετικότητας αφού οι ελληνικές ελπίδες για κυρώσεις κατά της Τουρκίας διαψεύδονται πανηγυρικά;
Μπορεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να κατέπλευσε στην Αττάλεια, τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, όμως αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σημάνει ως «λήξη συναγερμού» για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ίσως μόνον ένα μικρό διάλειμμα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής που είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να «χαϊδέψει» την Τουρκία.
Τι ακολουθεί; Η κουβέντα έχει ήδη ξεκινήσει σχετικά με την αποστολή γεωτρύπανου από την τουρκική πλευρά, που θα δημιουργήσει όχι πια ένα «μικρό» αλλά ένα «τεράστιο»» κεκτημένο για την Τουρκία που θα έχει τρυπήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η κάλυψη των τουρκικών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα ωραίο περιτύλιγμα δηλώσεων αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο, θα έχει δώσει το «πράσινο φώς» στην Άγκυρα να προχωρήσει ως εκεί που θέλει.
Η Ελλάδα επέλεξε – σε αντίθεση με τις αρχές του καλοκαιριού – να μείνει κλεισμένη πίσω από τα έξι μίλια, αφήνοντας τον Ρ.Τ. Ερντογάν να παίρνει τις νίκες που χρειάζεται, όταν τις χρειάστηκε. Και το ολισθηρό μονοπάτι της ενδοτικότητας είναι εύκολο να το κατέβεις αλλά πολύ δύσκολο να το ανέβεις.
Η επόμενη πρόκληση της Τουρκίας θα έχει Γερμανό σπόνσορα. Θα ήταν τουλάχιστον δείγμα ευγνωμοσύνης από πλευράς Τουρκίας στην Γερμανίδα καγκελάριο το να ονομάσουν το πλωτό γεωτρύπανο που θα στείλουν «Άνγκελα Μέρκελ». Γιατί η Γερμανίδα καγκελάριος αναδεικνύεται σε εθνικό ευεργέτη της Τουρκίας και προσωπικό σπόνσορα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!