Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε πως αν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της θα πρέπει να επιβάλει τις αποφάσεις για την Τουρκία που πήρε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μιλώντας σε ραδιόφωνο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να επικρατήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συμπεριφορά της Τουρκίας ένα πνεύμα διαλόγου». Ωστόσο, ήδη από τον Οκτώβριο, σημείωσε, η γειτονική χώρα είχε κληθεί από την Ευρώπη να επιλέξει μεταξύ μιας σχέσης συνεργασίας ή αντιπαλότητας και με τις ενέργειές της επέλεξε εν τέλει το δεύτερο, γνωρίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα συνεπάγονταν συνέπειες.

Αν θέλει η ΕΕ να διατηρήσει την αξιοπιστία της, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να επιβάλει τις αποφάσεις που πήρε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επισήμανε, ακόμη, ότι καταγράφεται σημαντική απόκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Προσέθεσε, επιπλέον, ότι η ύπαρξη ενός μηχανισμού αυτόματης επιβολής κυρώσεων θα ήταν μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Oσον αφορά τις πρόσφατες κινήσεις καλής θέλησης της Άγκυρας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι είναι «προσχηματικές» και «είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνει η πλειοψηφία των χωρών-μελών».

Βαρβιτσιώτης: Οι εντάσεις Ούγγρων και Πολωνών για το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρθούν

Μιλώντας στη συνέχεια για τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ αναφορικά με το ξεπάγωμα του Ταμείου Ανάκαμψης, στη διαπραγμάτευση του οποίου ο ίδιος είχε καθοριστικό ρόλο στο πλευρό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι οι ενστάσεις Ούγγρων και Πολωνών θα αρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου για να μπορέσει να ξεκινήσει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός με την κανονική μορφή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, οι διαφωνίες εντός ΕΕ σε ζητήματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ελληνοτουρκικά, το Brexit ή το Άσυλο και η Μετανάστευση, κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης, εντείνουν τον προβληματισμό της γερμανικής προεδρίας για την ανάγκη γρήγορης επίτευξης συμφωνιών, «με αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες να δούμε ένα ισχυρό κύκλο πιέσεων προς τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων τα οποία έχουν αρχίσει να γίνονται βαρίδια στα πόδια της Ευρώπης».