Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ενημέρωσε του πολιτικούς συντάκτες για το τι περιμένει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Το όψιμο ενδιαφέρον της Τουρκίας να δείξει καλές προθέσεις λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν αρκεί για να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος», ανέφερε στην ενημέρωσή προς τους διπλωματικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως είπε, απαιτείται ένα ικανό χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Τουρκία, με συνέπεια και συνέχεια, θα αποδείξει εμπράκτως ότι δεν προκαλεί. «Ο προσδιορισμός αυτού του διαστήματος είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες λόγω κάποιων κινήσεων, όπως η απόσυρση του Oruc Reis, τις οποίες προβάλει η Άγκυρα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες της Αθήνας για τη στάση της Ευρώπης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση της τουρκικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες. «Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τουλάχιστον μία ικανοποιητική στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας».
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα επιδίδεται σε ένα μαραθώνιο διπλωματικών επαφών προκειμένου οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταλήξουν σε κοινή στάση η οποία θα κατανοεί τις ελληνικές θέσεις απέναντι στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη βαθύτερη κατανόηση των θέσεων μας από τους εταίρους μας , παρουσιάζοντας πειστικά επιχειρήματα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει αδιάφορη. «Όλα τα κράτη – μέλη δεν εκκινούν από την ίδια αφετηρία στην προσέγγιση τους στο τουρκικό ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν στη Σύνοδο αναμένονται έγγραφες προτάσεις με κυρώσεις ή μέτρα εναντίον της Τουρκίας από τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό με ποια μορφή θα εκφραστούν τα συμπεράσματα της Συνόδου του περασμένου Οκτωβρίου. Οι διπλωματικές επαφές της Αθήνας αποσκοπούν στη διαμόρφωση μίας θέσης. Απέκλεισε πάντως την περίπτωση άσκησης βέτο από την ελληνική πλευρά καθώς, όπως είπε, επιδιώκεται μία ομόφωνη απόφαση διότι το ζήτημα της Τουρκίας αφορά συνολικότερα την Ευρώπη.
Την ερχόμενη Δευτέρα συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Στο συμβούλιο ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να έχει μία πιο καθαρή εικόνα για τις προθέσεις των κρατών –μελών της ΕΕ στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.