Αν και τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη συμφώνησαν σε εκεχειρία και εντατικοποίησαν πρόσφατα τις προσπάθειές τους για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη μακρόχρονη κρίση που διέρχεται η χώρα, η Τουρκία εξακολουθεί να στοιχηματίζει και να επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση της Λιβύης μέσω των πολιτοφυλακών της που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας, γράφει η Αλ Αράμπ.
Το Παρατηρητήριο της Συρίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η διαδικασία επιστροφής των «μισθοφόρων» της Άγκυρας στη Συρία από τη Λιβύη, έχει σταματήσει πριν από περισσότερες από 20 ημέρες παρά τη συναίνεση της δυτικής Λιβύης- ανατολικής Λιβύης, υποδεικνύοντας ότι έχει λάβει πληροφορίες ότι η Άγκυρα σκοπεύει να στείλει μια νέα ομάδα μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες…
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο αριθμός των μαχητών από τη Συρία που έχουν φτάσει μέχρι τώρα στα λιβυκά εδάφη έχει φτάσει τους περίπου 18.000, εκ των οποίων περίπου 10.750 επέστρεψαν στη Συρία.
Ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των νεκρών μισθοφόρων που είναι πιστοί στην Άγκυρα στη Λιβύη έφτασε τους 496.
Και τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, από το Κάιρο, τόνισε τη σημασία της απέλασης μισθοφόρων από τη Λιβύη και του σεβασμού του εμπάργκο όπλων.
Τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει ο echedoros-a, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εκπαιδεύει μαχητές της Λιβύης για μια περίοδο 6 εβδομάδων, σύμφωνα με τη στρατιωτική συμφωνία εκπαίδευσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μια κίνηση που οι παρατηρητές θεώρησαν πως αποσκοπεί στη συνεχή παρουσία των Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη.
Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας έχει διοχετεύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πηγές των μέσων ενημέρωσης το ποσό είναι μέρος των οφειλών προς την Άγκυρα για τους μισθοφόρους που στέλνει στη Λιβύη. Αυτό γίνεται σε μια εποχή που ο λαός της Λιβύης υποφέρει εδώ και χρόνια από τη φτώχεια και την οξεία έλλειψη υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, εκτός από την πανδημική κρίση.
Η κρίση της Λιβύης πρόσφατα δημιούργησε αρκετές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μαρόκο, το Κάιρο και την Τυνησία, καθώς και εικονικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, με σκοπό να επιτύχει ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των πλευρών της Λιβύης και να επιλύσει την κρίση που έχει εξαντλήσει τη χώρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά.