Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν μεταδίδει σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι η χώρα του έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή, κάτι που όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει πως η Ελλάδα είναι αυτή που διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος.
Στη διάρκεια βιντεομηνύματός του, σε workshop πανεπιστημίων της Τουρκίας με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και πολλές χώρες παρακολουθούν όσα γίνονται. Δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις… από την εξέδρα. Παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen Doğu Akdeniz Çalıştayı'na gönderdiği videomesajı pic.twitter.com/bCm2CfPqyP
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) December 7, 2020
Σύμφωνα, όμως, με το «The World Factbook» της CIA, η Ελλάδα διαθέτει ακτογραμμή (coastline) 13.676 χλμ, ενώ η Τουρκία 7.200 χλμ, κάτι που καταρρίπτει ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν.
Δείτε τα γεωγραφικά στοιχεία της Ελλάδας:
Δείτε τα γεωγραφικά στοιχεία της Τουρκίας:
Η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν με την ακτογραμμή αποτελεί μία προσπάθεια εκλογίκευσης της αλλοπρόσαλλης θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της οποίας, η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλλει την άποψη πως τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και ότι παράγοντας καθορισμού των εννοιών αυτών θα πρέπει να είναι ο κορμός της ηπειρωτικής χώρας.
Οι ιδέες αυτές, που δεν εδράζονται φυσικά σε καμία έννοια Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου, άρχισαν να διατυπώνονται για πρώτη φορά το 2011 με «πατέρα» τον αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί. Αν στην αρχή φάνηκαν να είναι οι μαξιμαλιστικές ιδέες ενός εθνικιστή αξιωματικού, τώρα προβληματίζουν τη διεθνή κοινότητα καθώς έχουν γίνει το επίσημο δόγμα της τουρκικής ηγεσίας.
Το «The World Factbook» είναι η ετήσια έκδοση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών, τύπου, με βασικά στοιχεία και πληροφορίες για όλες τις χώρες του κόσμου. Το εγχειρίδιο αυτό που αφορά την κάθε Χώρα αναγνωρίζεται επίσημα από τις ΗΠΑ και περιλαμβάνει στοιχεία γενικής εικόνας σε μια περιγραφή δύο-τριών σελίδων για την δημογραφία, τοποθεσία, οικονομία, κυβέρνηση, βιομηχανία, στρατιωτικές δυνατότητες κλπ.