Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ αναφορικά με τη λεγόμενη «ένωση ασφαλείας» για την αποτροπή της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης και της προώθησης υλικού που στηρίζει τρομοκρατικές ενέργειες.
Μόλις εγκριθεί, ο κανονισμός θα διασφαλίσει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στην ανίχνευση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και ότι το εν λόγω περιεχόμενο αποσύρεται εντός το αργότερο μιας ώρας, καθώς οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη έδειξαν πώς οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να στρατολογούν, να προωθούν τα εγκλήματά τους και να διαδίδουν την προπαγάνδα τους.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή συμφωνία θα κάνει το Διαδίκτυο ασφαλέστερο.
Όταν αφήνεται στο διαδίκτυο, το τρομοκρατικό περιεχόμενο προκαλεί σοβαρές βλάβες – μπορεί να παρακινήσει νέες επιθέσεις, να ριζοσπαστικοποιήσει τους ανθρώπους και γίνει ένα μέσο για τη διάδοση επικίνδυνων τεχνικών γνώσεων. Ο κανονισμός θα παρέχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις ευθύνες για τα κράτη μέλη και τους παρόχους υπηρεσιών».
Τα κύρια στοιχεία του σημερινού συμβιβασμού περιλαμβάνουν:
Ο κανόνας μίας ώρας : Οι νέοι κανόνες υποχρεώνουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να σταματήσουν τη διάδοση περιεχομένου που προωθεί την τρομοκρατία όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Διασυνοριακές επιπτώσεις των εντολών κατάργησης: Εντολές κατάργησης περιεχομένου μπορούν να σταλούν από οποιοδήποτε κράτος μέλος σε οποιαδήποτε διαδικτυακή πλατφόρμα εγκατεστημένη εντός της ΕΕ.
Ο ορισμός του τρομοκρατικού περιεχομένου σύμφωνα με την υφιστάμενη οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το περιεχόμενο που διαδίδεται για εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικούς, καλλιτεχνικούς ή ερευνητικούς σκοπούς εξαιρείται. Η εξαίρεση θα ισχύει επίσης για περιεχόμενο που διαδίδεται για την ευαισθητοποίηση κατά της τρομοκρατίας.
Μηχανισμοί καταγγελιών, ώστε το περιεχόμενο που έχει αφαιρεθεί εσφαλμένα να μπορεί να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.
Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol).
Υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν προληπτικά την κατάχρηση των υπηρεσιών τους για τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.
Δυνατότητα των κρατών μελών να επιβάλλουν κυρώσεις για μη συμμόρφωση και να αποφασίζουν σχετικά με το επίπεδο των κυρώσεων, το οποίο θα πρέπει να είναι ανάλογο με τη φύση και το μέγεθος των πλατφορμών.