Εννέα νεκροί είναι ο βαρύς απολογισμός της επίθεσης μελών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον λεωφορείου σε δρόμο που συνδέει τη Ράκα (βόρεια) με την πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Στην ενέδρα σκοτώθηκαν επίσης δύο άμαχοι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επίθεση, η δεύτερη του είδους μέσα σε μια εβδομάδα, είχε στόχο λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικούς «και πιθανόν συγγενείς τους» που επέστρεφαν σπίτια τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, που έχει έδρα στο Λονδίνο.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA από την πλευρά του μετέδωσε ότι «εννιά άμαχοι» σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε «επίθεση τρομοκρατών» εναντίον λεωφορείου σε αυτοκινητόδρομο στη Ράκα.
Επικαλούμενη πηγή στην περιοχή, η εφημερίδα Αλ Ουάταν, που θεωρείται προσκείμενη στη Δαμασκό, ανέφερε ότι κατόπιν ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές και κυβερνητικές δυνάμεις.
Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει αναλάβει ως εδώ την ευθύνη για την ενέργεια.
Την 30ή Δεκεμβρίου, 39 στρατιωτικοί — ανάμεσά τους οκτώ αξιωματικοί — σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου δέκα τραυματίστηκαν σε ενέδρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο ISIS, με στόχο λεωφορείο στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά).
Παρότι υπέστη πανωλεθρία τον Μάρτιο του 2019, όταν το «χαλιφάτο» του κατέρρευσε, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις, ιδίως στην Μπαντίγια, την έρημο που εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς ως τη Ντέιρ Εζόρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου επίσης δρουν οι τζιχαντιστές.
Τους τελευταίους μήνες, η Μπαντίγια έχει μετατραπεί σε θέατρο συχνών μαχών μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων του καθεστώτος, που υποστηρίζονται από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, της ισχυρότερης συμμάχου της Δαμασκού.
Από τον Μάρτιο του 2019, στις συγκρούσεις αυτές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.300 Σύριοι στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στο Ιράν, καθώς και 600 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 387.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 117.000 αμάχους, ενώ μετέτρεψε σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας.