Ευρύτερη συναίνεση για την έγκριση της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Βουλή διαμορφώνεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών διαφαίνεται ότι εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσουν θετικά και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει την σύμβαση ως απαράδεκτη διαφωνώντας με μια σειρά όρων οι οποίοι – όπως υποστηρίζει – δεν εγγυώνται το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αρνηθεί να ψηφίσει θετικά και τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέραν αυτών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε εισαγωγικά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος γι αυτό και το νομοσχέδιο ακολουθεί επείγουσα διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου για τα Rafale θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή (η μία θα είναι απόρρητη προκειμένου να υπάρξουν τοποθετήσεις για τα όπλα με τα οποία θα εξοπλιστούν τα αεροσκάφη) και την ερχόμενη Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Πιο αναλυτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας αν και υποστήριξε ότι επι της αρχής το κόμμα του είναι υπερ της προμήθειας των συγκεκριμένων αεροσκαφών, πρόσθεσε ότι η σχετική σύμβαση «είναι εξαιρετικά προβληματική».

«Συνολικά αυτό που μελετήσαμε είναι κατάφορα προς το συμφέρον των γαλλικών εταιρειών και δεν διασφαλίζει παρα ελάχιστα το ελληνικό συμφέρον. Η χρηματοδότηση είναι εμπροσθοβαρής και δεν διαμορφώνεται ασφαλές περιβάλλον παραλαβής.

«Δεν διευκρινίζεται το τι ακριβώς παραλαμβάνουμε αναφορικά με τα μεταχειρισμένα. Αν αγοράζαμε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο απαιτεί κανείς να ξέρει πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει, αν έχει τρακάρει κ.α. Αναφορικά με την εκπαίδευση οι εγγυήσεις και πιστοποιητικά είναι ελλιπή» ανέφερε μεταξύ αλλων για να προσθέσει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «δεν πρέπει να συμπεριφέρεστε προσπαθώντας να αποτρέψετε την δική μας συναίνεση. Να επιστρέψει η σύμβαση και να βγουν κάποια απαράδεκτα πράγματα που υπάρχουν σε αυτή»

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διασφαλίσει ότι η σύμβαση για τα Rafale θα συμπεριλάβει όρους για την συμμετοχή της εγχώριας δημόσιας και ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Το Κίνημα Αλλαγής λέει «ναι» στην σύμβαση αλλά ζητάμε την απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δημόσιας και ιδιωτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι τρεις συμβάσεις για τα Rafale, τον εξοπλισμό τους και τις συναφείς υπηρεσίες αποτελούν σημαντική προμήθεια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δυναμική των Rafale που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον επιχειρησιακό χώρο των ΕΔ. Διαθέτουν οπλικό σύστημα που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της χώρας» είπε ο ίδιος για να προσθέσει αναφορικά με τα αρνητικά της σύμβασης πως «δεν γίνεται κανένας λόγος για συνεργασία και συνέργεια με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Αυτά είναι κορυφαία λάθη καθώς η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμβάλει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης υποστήριξε ότι «τα Rafale θα γίνουν ο φόβος και τρόμος στο Αιγαίο. Αξίζει τον κόπο να έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις». Αρνητική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης υποστηρίζοντας ότι δεν ενισχύεται η εθνική άμυνα αλλά η ΝΑΤΟικη.