Όπως αποκάλυψε εχθές το pronews, το τουρκικό ερευνητικό Τσεσμέ, εξακολουθεί να κινείται με κλειστό πομπό. Το Τσεσμέ, απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης.
Η ακριβής του θέση μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστη, με την NAVTEX, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από χθες, Πέμπτη, να το στέλνει για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου στο κεντρικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, το «Τσεσμέ» έχει εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου.
Το πλοίο φαίνεται να κινείται με σχετική χαμηλή ταχύτητα, λόγω παλαιότητας αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού, όπως το δημοφιλές Marine Traffic.
Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι γνωστό αν το ερευνητικό σκάφος, συνοδεύεται και από κάποιο πολεμικό τουρκικό πλοίο, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα με τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι αναφορές για τις κινήσεις του τουρκικού υδρογραφικού στο Αιγαίο Πέλαγος ήταν ελάχιστες στα τουρκικά ΜΜΕ.
Από την πλευρά της η Αθήνα παραμένει… άφωνη, καθώς η μοναδική της αντίδραση ήταν ένα νέο διάβημα το οποίο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, παραδόθηκε το πρωί της Πέμπτης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ερωτηματικό παραμένει αν το «Τσεσμέ» κατευθυνθεί τελικά προς την περιοχή της νέας NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο, και βέβαια προχωρήσει στις υδρογραφικές έρευνες που έχουν ανακοινωθεί.
Η περιοχή των ερευνών που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι περιλαμβάνει μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου. Πρόκειται για μια περιοχή σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 7 ναυτικών μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού της Τουρκίας «TCG Cesme A-599», με ηλικία που ξεπερνά τα 60 έτη, θεωρείται «γερασμένο» με τις δυνατότητες έρευνας να περιορίζονται αποκλειστικά στα ύδατα και όχι στο βυθό, όπως συμβαίνει με τα σεισμογραφικά «Ορούτς Ρέϊς» και «Μπάρμπαρος».
Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, το «Τσεσμέ» διαθέτει εξοπλισμό για μελέτες υδρογραφικής και ωκεανογραφίας (φυσικές ιδιότητες της θάλασσας) σε μεσαία και βαθιά νερά. Χρησιμοποιείται επίσης για γεωλογική έρευνα για τις ανάγκες ενημέρωσης των θαλάσσιων χαρτών και μπορεί να πραγματοποιήσει ευαίσθητες μετρήσεις σχετικά με το βαθυμετρικό βάθος, τη μαγνητική ένταση, τη βαρυτική δύναμη, τη θερμοκρασία της θάλασσας, τη σεισμική κινητικότητα, την ταχύτητα του ήχου, το φως του περιβάλλοντος και την αλατότητα.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=iScm9i3RQhM&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.