Τον ίδιο του τον εαυτό ξεπέρασε το καθεστώς των Τιράνων, με την απόφαση καταδίκης του Χειμαρραίου Μόντη Κολίλα σε 8,5 χρόνια φυλάκισης για «Διανομή αντισυνταγματικών φυλλαδίων» και «Συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση».
Μετά από 30 χρόνια «Δημοκρατίας», δεν μπορούμε παρά να είμαστε σίγουροι πως η απόφαση αυτή δεν ξεφεύγει από την διαχρονική πλέον στρατηγική εκφοβισμού και καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό την ήπια γενοκτονία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Η μόχλευση της φυλάκισης ως μέτρο εκφοβισμού δεν είναι πρωτοφανής για το αλβανικό κράτος.
Ο σκοπός και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη του Μ. Κολίλα, ταυτίζεται με την δίκη των 5 βουλευτών της Ομόνοιας το 1994 καθώς και με την καταδίκη των 5 Χειμαρραίων το 2003 σε τριετή ποινή φυλάκισης με παρόμοιο κατηγορητήριο.
Προφανώς στα Τίρανα, βλέποντας ότι υπάρχουν ακόμη μέλη της ΕΕΜ που δραστηριοποιούνται στα κοινά, σκέφτηκαν πως η απόδοση σχεδόν τριπλάσιας ποινής, θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά της ως μέσο εκφοβισμού και αποτροπής.
Εδώ και τρεις δεκαετίες, η πολιτική δραστηριοποίηση στον χώρο της ΕΕΜ, εφόσον δεν εξυπηρετεί το καθεστώς των Τιράνων, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της εκάστοτε κυβέρνησης και των μυστικών της υπηρεσιών.
Μόνο τυχαίο δεν είναι πως, την καταγγελία και την έρευνα για την υπόθεση Κολίλα δεν διεκπεραίωσε η τοπική αστυνομία, αλλά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία από τα Τίρανα.
Η ίδια υπηρεσία που έχει καταρτίσει λίστα με δεκάδες Βορειοηπειρώτες ως «Υπόπτους τέλεσης Τρομοκρατικών Ενεργειών» και τους έχει θέσει υπό στενή εποπτεία δυσχεραίνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμα και την μετακίνηση προς τις κατοικίες τους.
Δεδομένου ότι προβλέπεται εκδίκαση της υπόθεσης σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ως Ένωση Χειμαρριωτών, ζητούμε από όσους ορίζουν το έργο της Αλβανικής Δικαιοσύνης να φροντίσουν για την ανατροπή της απόφασης αυτής και να συνταχθούν με τους στρατηγικούς σκοπούς της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της.
Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Χειμαρριωτών εργάζεται ήδη και θα καταθέσει σύντομα τα δεδομένα της παραπάνω υπόθεσης όπως και έναν μακρύ κατάλογο περιπτώσεων καταπάτησης μειονοτικών δικαιωμάτων, στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πηγή: echedoros