ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Άγκυρα και Κάιρο μοίρασαν την ελληνική ΑΟΖ στην Αν.Μεσόγειο: Η Αίγυπτος θα κάνει έρευνες βάσει τουρκικών συντεταγμένων!

Άγκυρα και Κάιρο μοίρασαν την ελληνική ΑΟΖ στην Αν.Μεσόγειο: Η Αίγυπτος θα κάνει έρευνες βάσει τουρκικών συντεταγμένων!

Σε κίνηση σοκ για τα ελληνικά συμφέροντα προέβη η Αίγυπτος σχετικά με την οριοθέτηση οικοπέδων στην κούρσα ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην Αν.Μεσόγειο καθώς εκεί που στην κυβέρνηση πανηγύριζαν ότι έχουν τακτοποιήσει το ζήτημα της ΑΟΖ με την βορειο-αφρικανική χώρα και μάλιστα οχυρώνονταν η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας τελικά φαίνεται ότι η Αίγυπτος μάλλον χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να προσεγγίσει την Τουρκία.

Έχοντας πέρυσι τακτοποιήσει τη διάκριση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη διαγωνισμού για την εκμετάλλευση 24 οικοπέδων με πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων τόσο στη Μεσόγειο όσο και στον Κόλπο του Σουέζ και στην έρημο.

Το ζήτημα είναι ότι ένα από τα οικόπεδα στην Μεσόγειο διαγράφει την γραμμή χάραξης όχι με την Ελλάδα και όπως διευθετήθηκε αλλά με την Τουρκία!

Ο τουρκικός εκβιασμός στην Αίγυπτο μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων(σύμμαχοι του Ερντογάν και πρόβλημα της κυβέρνησης Αλ Σίσι) οδήγησε τελικά στο αποτέλεσμα της έμμεσης προσέγγισης με την Τουρκία με στόχο την ομαλότητα στο εσωτερικό της χώρας και την εξεύρεση νέων κοιτασμάτων.

Τι κέρδισε η Ελλάδα τελικά; Να την “εκμεταλλευτεί” τελικά το Κάιρο να πιέσει την οριοθέτηση ΑΟΖ ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία ουσιαστικά σε διαπραγματεύσεις καθώς ουσιαστικά με την μέση γραμμή στην Ρόδο βρέθηκε η ελληνική ΑΟΖ χωρίς διευθέτηση στα δυτικά του 28ο μεσημβρινού και έχοντας ουσιαστικά καταπιεί το σύμπλεγμα του Καστελορίζου. Σκοπός να “κλείσει” το μάτι στην Τουρκία για μια νέα εφ όλης της ύλης προσέγγιση.

Η Αίγυπτος βάζοντας στην γεωπολιτική “ζυγαριά” την Ελλάδα την εγκατέλειψε για να κερδίσει επανασύνδεση με την Άγκυρα.

Η Γενική Επιχείρηση Πετρελαίου της Αιγύπτου και η Αιγυπτιακή Εταιρία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου προσφέρουν σε νέα διαγωνιστική διαδικασία την εκμετάλλευση σε εννιά θαλάσσια οικόπεδα στη Μεσόγειο, καθώς και τρία οικόπεδα στον Κόλπο του Σουέζ και άλλα 12 στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα την Πέμπτη, πρόκειται για την πρώτη σχετική διαδικασία για φέτος και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου.

Η Αίγυπτος πρόκειται να δημοσιεύσει στη νέα της πλατφόρμα, με την ονομασία Egypt Upstream Gateway που παρουσίασε την Πέμπτη, τις λεπτομέρειες του νέου διαγωνισμού, όπου θα διευκρινίζεται η χωροθέτηση των οικοπέδων που τίθενται προς εκμετάλλευση.

Ο χάρτης της προκήρυξης αποτυπώνει πεδία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα δυτικά πεδία έχουν χαραχθεί με βάση τη συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, σε ένα πεδίο το οποίο βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Κυρίως, όμως, η αποτύπωση των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε αυτό το σημείο του χάρτη αποτελεί και μια έμμεση πλην σαφή αποδοχή ότι το Κάιρο λαμβάνει αποστάσεις από τις απόψεις περί συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προφανώς, προς Ανατολάς, τα πεδία που προκηρύσσονται από το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων ακολουθούν την υφιστάμενη οριοθέτηση ανάμεσα στην Αίγυπτο και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη έγινε στις 18 Φεβρουαρίου, θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου και περιλαμβάνει συνολικά 24 οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο, τον κόλπο του Σουέζ αλλά και χερσαίες περιοχές στη δυτική έρημο (από τον ποταμό Νείλο έως τα σύνορα με τη Λιβύη).

Μετά τη συγκεκριμένη προκήρυξη ακολούθησε και η ανακοίνωση της συμφωνίας της Αιγύπτου με το Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη μία χώρα στην άλλη.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ σε δύο σταθμούς στην Αίγυπτο, από όπου και θα πραγματοποιούνται οι εξαγωγές προς την Ευρώπη σε μορφή υγροποιημένου αερίου (LNG).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.