Άγνωστο και αχαρτογράφητο ρήγμα αποκάλυψε στο Sputnik ο Σπύρος Παυλίδης, καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, το οποίο δεν συνδέεται με τα ρήγματα Τυρνάβου και Δαμασίου – Βλαχογιάννη. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται επιτόπια έρευνα από ειδικούς και την ερευνητική ομάδα φοιτητών. Μιλούν για ισχυρή σεισμικότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας.
«Κάναμε γεωλογική επισκόπηση, συνδυάσαμε αρκετά στοιχεία σεισμολογίας και κυρίως δορυφορικής συμβολομετρίας και τα δύο ρήγματα -του Τυρνάβου, που είναι καλομελετημένο και της κοιλάδας Τιταρήσιου, δηλαδή Δαμάσι-Βλαχογιάννη, το οποίο είναι συνέχεια επίσης γνωστού ρήγματος της Λάρισας- δεν είναι τα σεισμογόνα ρήγματα παρόλο που συλλειτούργησαν με αυτό το ρήγμα. Είναι ένα ρήγμα κρυφό, διεθνώς τα λέμε “blind hole”, το οποίο δεν έχει εκδηλώσεις στην επιφάνεια, αλλά μετά από επισταμένη έρευνα βρήκαμε πολλές σοβαρές ενδείξεις γι’ αυτό το κρυφό σεισμογόνο ρήγμα. Μαζί με τους σεισμολόγους, σε λίγες ημέρες, θα μπορούμε να το προσδιορίσουμε και να το ανακοινώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.
Ο ομότιμος καθηγητής αναφέρει ότι η ενεργοποίηση του κρυφού ρήγματος «μας έχει εκπλήξει με την έννοια ότι γνωρίζαμε τόσο καλά τα υπόλοιπα ρήγματα τα οποία συνλειτούργησαν κι αυτά». Ο ίδιος μιλά για «ένα παράξενο φαινόμενο» σημειώνοντας πως το κρυφό ρήγμα «ήταν κι αχαρτογράφητο».
«Κάθε σεισμός έχει την ιδιαιτερότητά του και ειδικά αυτός που ήταν και διπλός σεισμός και με ένα κρυφό ρήγμα, μας προσθέτει καινούρια στοιχεία για να εμπλουτίζουμε τις επιστημονικές μας γνώσεις και κυρίως για τη σεισμική θωράκιση της χώρας» προσθέτει.
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκάλεσε κρατήρες και επιφανειακές διαρρήξεις.
«Οι επιφανειακές διαρρήξεις είναι πολύ επιδερμικές, επιφανειακές, αλλά εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο με τις ρευστοποιήσεις εδαφών. Οι κρατήρες και ροές άμμου, όπως λέμε, τόσο κοντά στο χωριό Βλαχογιάννη και στην κοιλάδα του Τιταρήσιου, αλλά οι πιο εντυπωσιακές είναι μεταξύ Κουτσόχερου και Πηνειάδας και σε όλη την έκταση των χωραφιών. Εντυπωσιακοί κρατήρες».
Τα φαινόμενα ρευστοποίησης, όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα του τμήματος Γεωλογίας που αποτελείται από τον κ. Παυλίδη, τον αναπληρωτή καθηγητή, Αλέξανδρο Χατζηπέτρο, τον Γεωλόγο MSc – Πολιτικό Μηχανικό, Ευάγγελο Κρεμαστά, και τον μεταπτυχιακό φοιτητή, Αθανάσιο Χατζηιωάννου, «δημιουργούνται σε χαλαρά εδάφη κατά τη διάρκεια του σεισμού, όταν αμμώδη και μικροκροκαλώδη υπόγεια στρώματα κορεσμένα σε υπόγειο νερό συμπεριφέρονται ως ρευστά».
«Οι σεισμοί αυτοί της Βόρειας Θεσσαλίας με την ιδιαιτερότητά τους προσθέτουν νέα αναθεωρητικά επιστημονικά συμπεράσματα και συμβάλουν τόσο στην κατανόηση του πολύπλοκου φαινομένου του σεισμού όσο και στην πρακτική εφαρμογή για τη συνεχή αντισεισμική θωράκιση της χώρας» επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.
.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.