Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι συνεχίζουν την επίθεσή τους στην περιοχή Μαρίμπ, τελευταίο κυβερνητικό προπύργιο στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Τα πλήγματα αυτά έγιναν την επομένη επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον διυλιστηρίου πετρελαίου στο Ριάντ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι. Επρόκειτο για τη δεύτερη μεγάλη επίθεση από τις αρχές του Μαρτίου εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που κατατάσσεται πρώτη στις εξαγωγές αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Ταυτοχρόνως οι αντάρτες προέλασαν στα περίχωρα της Μαρίμπ, καταλαμβάνοντας βουνό στρατηγικής σημασίας, στην πιο πρόσφατη ένδειξη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Υεμένη, χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο ανάμεσα στους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, και τις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση, οι οποίες υποστηρίζονται από τον συνασπισμό υπό την Σαουδική Αραβία.
Το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από πλήγματα του συνασπισμού, σημειώνοντας ότι έχουν στόχο “να αποτραπεί η προσπάθεια των παραστρατιωτικών Χούθι να προελάσουν στην Μαρίμπ μέσω της Κασάρα”.
Η Κασάρα είναι μια από τις γραμμές του μετώπου στα βορειοδυτικά της πόλης Μαρίμπ, προπυργίου της κυβέρνησης που βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους Χούθι από το 2014, όπως και μεγάλο μέρος του βορείου τμήματος της χώρας.
Ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να καταστρέψει στρατιωτικό εξοπλισμό των ανταρτών Χούθι, κυρίως άρματα μάχης, και να επιφέρει “βαριές απώλειες”.
Οι αντάρτες Χούθι ανακοινώνουν σπάνια τις απώλειες που υφίστανται. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που είναι υπό τον έλεγχό τους, γνωστοποίησε 38 αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή της Μαρίμπ.
Από την πλευρά του αξιωματούχος της κυβέρνησης της Υεμένης δήλωσε στο AFP ότι ο συνασπισμός πραγματοποίησε τουλάχιστον 20 πλήγματα.
“Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 εμπόλεμοι, εκ των οποίων 22 από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων”, πρόσθεσε. Οι συγκρούσεις αυτές άρχισαν με την κατάληψη του όρους Χιλάν από τους Χούθι την Παρασκευή.
“Οι αντάρτες εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην Κασάρα, κυρίως με άρματα μάχης, και αυτή αποκρούστηκε χάρη στην αεροπορική υποστήριξη του συνασπισμού”, σημείωσε επίσης ο αξιωματούχος.
«Οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν»
Έπειτα από περισσότερα από έξι χρόνια πολέμου, οι αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν στις αρχές του Φεβρουαρίου επίθεση για να καταλάβουν την Μαρίμπ.
Η απώλειά της θα αποτελούσε σκληρό πλήγμα για την κυβέρνηση και το Ριάντ, αλλά και μια απειλή για τους αμάχους, καθώς τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς στην περιοχή.
Παρά την πρόσφατη προέλαση των ανταρτών Χούθι, αναλυτές εκτιμούν ότι η πόλη ενδέχεται να μην πέσει σύντομα, δεδομένης της δύναμης του συνασπισμού.
Παράλληλα με τη μάχη στην Μαρίμπ, οι αντάρτες Χούθι έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στο σαουδαραβικό έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο συνασπισμός ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά πάνω από την πόλη Χάμις Μουσάιτ, στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το SPA.
Επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί “όλα τα επιχειρησιακά μέτρα για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων”.
“Οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν”, τόνισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της, με την οποία καταδίκασε την επίθεση κατά του σαουδαραβικού διυλιστηρίου πετρελαίου.
“Η τρέχουσα κλιμάκωση στην Υεμένη και στα περίχωρά της υπονομεύει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ (για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς), καθυστερεί την προοπτική μιας λύσης στην σύγκρουση και αυξάνει την περιφερειακή αστάθεια”, υπογραμμίζει η ΕΕ στην ανακοίνωσή της.
Η Ρωσία καταδίκασε επίσης “σθεναρά” την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προκάλεσε πυρκαγιά σε σαουδαραβικό διυλιστήριο, καλώντας “όλους τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να σεβαστούν αυστηρά το διεθνές δίκαιο και να απαρνηθούν άμεσα και ολοκληρωτικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που οδηγούν στην καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών”.
Ο πόλεμος έχει βυθίσει την Υεμένη στην χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων, ενώ έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στα πρόθυρα του λιμού.